Počítače by bez něj pravděpodobně nepracovaly v grafickém prostředí, jak ho známe dnes. Nepřímo ovlivnil i vznik webu. Filmy jako Příběh hraček, Hledá se Nemo nebo Wall-E by nikdy nevznikly. Kdo ví, zda by se někdy prosadily smartphony s dotykovou obrazovkou? Řeč je o Stevenu Paulu Jobsovi, zakladateli společnosti Apple.

Jobs svůj život zkráceně velice hezky popsal v roce 2005 při promoci studentů na Standfordské univerzitě. „Vysokou školu jsem nikdy nedokončil. Popravdě řečeno, právě teď jsem nejblíže promoci, ve svém životě,“ zavtipkoval na začátku projevu.

Adoptován pod podmínkou

Budoucnost Steva Jobse ovlivnila jeho biologická matka Joanne Simpson ještě před narozením. Jako studující, neprovdaná vysokoškolačka se rozhodla dát chlapce k adopci. Požadovala však, že jeho novými rodiči budou lidé s vysokoškolským diplomem.

Malého Steva měl adoptovat právník a jeho manželka. Avšak krátce po narození se rozhodli, že chtějí radši holčičku. Budoucím adoptivním rodičům, kteří se posunuli nahoru v seznamu čekatelů, proto zavolali uprostřed noci. Adopce se ale protáhla, protože nová matka Clara nedokončila vysokou školu a otec Paul dokonce ani střední. Biologická matka Joanne Simpson odmítla podepsat adopční papíry.

Rodiče jí slíbili, že Steva rozhodně na vysokou školu pošlou. Až poté souhlasila.

Ve vysoké škole neviděl budoucnost

Steve se skutečně na vysokou školu dostal, ale vydržel tam pouze jeden semestr, poté ho vyhodili. Přesněji řečeno si Jobs uvědomil, že mu škola nic nedává. Pouze vysává peníze, které jeho rodiče pečlivě celý život šetřili. „V tu dobu to bylo hodně děsivé časy, ale uvědomuji si, že to bylo jedno z nejlepších rozhodnutí v mém životě,“ řekl Jobs.

Steve dále navštěvoval přednášky na škole, bydlel u kamarádů na podlaze a živil se vracením lahví. Zaujaly ho přednášky o tiskařství a písmu, naučil se, jak vytvořit typ písma, aby vypadalo vizuálně příjemně. „Nikdy jsem nedoufal, že bych tyto znalosti jakkoliv použil v budoucím životě. Ale o deset let později, když jsme designovali prvního Maca, se mi vše vrátilo. Vytvořili jsme osobní počítač s nádhernými typy písem,“ vyprávěl studentům Jobs.

Fotogalerie
8 fotografií

Microsoft okopíroval Mac

Tento krok Jobs považuje za klíčový a ukazuje, jak vlastní rozhodnutí může ovlivnit celý život. V případě Jobse i svět. „Jelikož Microsoft Mac okopíroval, tak je pravděpodobné, že žádný osobní počítač by dnes neměl různé krásné typy písma,“ prohlásil sebevědomě Jobs.

Apple: Z garáže na výslunní

Steve Jobs a Steve Wozniak se seznámili, když bylo Jobsovi 16 let. Oba se zabývali počítačovou technikou. Jobs ve dvaceti letech Wozniaka přesvědčil, že začnou montovat počítače a prodávat je. Společně založili firmu Apple. Nejdříve pracovali u Jobsů v garáži.

„Pracovali jsme tvrdě a za deset let jsme z firmy o dvou lidech v garáži vzrostly na firmu v hodnotě 2 miliard dolarů s 4000 zaměstnanci,“ hrdě popsal svůj úspěch Jobs. V roce 1984 představil Apple svůj první počítač řady Macintosh. Ten měl grafické prostředí a navíc se ovládal myší. Po rozporech s najatým ředitelem firmy Johnem Sculleyem Jobs z Applu odešel. Byl vyhozen.

Jak se Jobs vypořádal s vyhazovem? Čtěte v příštím díle jeho životopisu na Blesk.cz.