Youtuber zaplatil aktérům videí, aby působili v antisemitských skečích. V jednom videu tančí Indové a držící nápis „Smrt všem Židům“. V jiném videoklipu muž ztvárňující Ježíše Krista a říká: „Hitler neudělal nic špatného“.

PewDiePie se již za skandál omluvil. Prohlásil, že šlo pouze o vtipy. Nešlo mu prý o vyzývání k nenávisti a nechtěl vzbuzovat antisemitské nálady. Jenže Disney a později i YouTube s ním ukončily smlouvy na společné projekty.

Tvořit videa však extravagantní Švéd může na nejslavnějším portálu dál. Google, pod který YouTube spadá, mu profil nezablokoval. Moc dobře ví, že i když mu jednu smlouvu utnul, z reklamy v jeho videích vydělá i nadále majlant.

Svět již bere youtubery vážně

Průšvihář PewDiePie ale dokázal svým skandálem jednu velkou věc – svět bere youtubery stejně vážně jako například herce nebo zpěváky. O kauze informují nejenom herní média, ale i čistě zpravodajské kanály. Pew

Jasně to dokazuje, že youtubeři už jsou součástí mainstreamu. Kdyby to PewDiePie udělal před pěti lety, nikdo by si toho ani nepovšimnul,“ řekl časopisu Variety Joost van Dreunen ze společnosti SuperData Research. Ta se zabývá výzkumem videoher.

PewDiePie je nejslavnější youtuber světa díky a těší se velké přízni fanoušků. Má 53 milionů odběratelů a jeho videa se pyšní celkem 14,7 miliardy přehrání. A to se žádnému jinému youtuberovi ještě nepovedlo.

Fotogalerie
9 fotografií