CNIL a někteří další se letos na jaře pustili do Googlu kvůli evropskému právu na zapomnění. To umožňuje odstranit z vyhledávače Googlu odkazy na stránky s citlivými osobnímu informacemi. Pokud takový odkaz Google odstraní, přestane se zobrazovat ve všech členských zemích EU.

Google v EU zablokoval za dobu platnosti práva na zapomnění 780 tisíc odkazů!

Francouzům se však nelíbí skutečnost, že se problematický odkaz bude nadále zobrazovat všem surfařům mimo Evropskou unii. Stačí tedy třeba pomocí VPN a proxy serverů změnit IP adresu počítače třeba na USA a i evropský surfař v Googlu opět vše najde.

Podobná poznámka se zatím zobrazuje jen v zemích EU. Je to logické, nejedná se totiž o mezinárodní právo. Evropa by však přesto chtěla globální výmaz.
Autor: Živě.cz

Podle CNIL by měl být výmaz odkazu z Googlu absolutní a globální, avšak Fleischer v blogu argumentuje, že to není možné, protože platnost evropských předpisů končí… Na hranicích EU. Jinými slovy, Evropská unie si nemůže vynucovat platnost své legislativy v cizích zemích, jejichž zákony nic podobného jako právo na zapomnění neznají.

Fleischerova kritika má smysl, je to totiž to samé, jako by si třeba Čína vynucovala působnost svého národního firewallu třeba i v Evropě, což je nesmysl.

Nepřehlédněte: Právo na zapomnění Google: Česká republika 2366 žádostí, 986 uděleno

CNIL je však přesvědčený, že to nesmysl není a chce dohnat Google příští rok před soud. Ten je na to dle blogového zápisku připravený, a přestože respektuje evropský pohled na soukromí, hodlá zároveň hájit svobodu slova na internetu pro surfaře ze zemí, kde žádné právo na zapomnění neexistuje.

Aktuálně: Operátoři se pochlubili, jak za tři týdny začnou cenzurovat internet. Kritizují ministerstvo