To tvrdí slavný kanadský muzikant a skladatel Neil Young (66), se kterým se Jobs přátelil. „Steve Jobs byl průkopník digitální hudby. Jeho dědictví je ohromné,“ řekl o vizionáři, který zemřel na rakovinu slinivky, sám Young na konferenci o technologii v kalifornském Dana Point.

iPod Nano v několika barevných provedení
Autor: Apple

Vinyl namísto iTunes

I když šly za provoz iTunes Jobsovi do kapsy miliony, při osobním poslechu dával přednost starých dobrým deskám z vinylu. Měly pro něj lepší zvuk. A právě tyto desky, které jsou vyváženy do celého světa, se v drtivé většině případů vyrábějí v továrně u českého Berouna. Ta je totiž největším výrobcem vinylových desek na světě. „Když byl Steve doma, poslouchal jen vinylové desky,“ potvrdil sám Young. Podle něj digitální hudba nakupovaná na iTunes a u dalších online firem zachycuje jen zlomek původního zvuku.

Neil Young chtěl s Jobsem vytvořit nový bezztrátový hudební formát
Autor: ČTK

Jobs s Youngem chtěli nový formát

Kanadský hudebník dokonce s Jobsem mluvil o vytvoření nového, bezztrátového formátu. Ten měl zachycovat hudbu dvacetkrát věrněji, než jak to dělají nynější formáty, včetně nejrozšířenějšího MP3. Nový formát by zachycoval sto procent dat z hudby, jak je vytvořena ve studiu. Ne jen zhruba pět procent jako v komprimovaných formátech, včetně AAC, který přehrávají zařízení od Applu. „Se Stevem jsme o tom mluvili, pracovali jsme na tom. Věřte mi. Kdyby žil dost dlouho, tak by se nakonec pokusil udělat to, o co se snažím,“ dodal Young. Podle něj Apple práce na projektu zrušil.