Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zamilujte se do romantického Toskánska! Co všechno může italský skvost nabídnout?

/
  • Toskánsko má turistům hodně co nabídnout.
    11. června 2016 ● 17:10

    Pokud jste milovníci vína, vytříbené gastronomie, krásné přírody a poutavé historie, určitě vás učaruje italské Toskánsko.

  • 1.

    Florencie, malebné srdce Toskánska

    Svou cestu začněte v srdci samotného Toskánska, ve městě Florencii -  historické metropoli ležící na řece Arno, které je strategickým místem k dalším výletům. Ubytovat se můžete v některém z množství hotelů, které Florencie nabízí. Skvělé ubytování najdete poblíž historického centra. Ceny ubytování se zde různí.

     

    Pokud máte rádi kvalitní služby, servis a komfort za přiměřenou cenu, můžete zvolit například stylový Hotel De La Ville na Piazza Antinori. O něco skromněji se můžete ubytovat v některém z hostelů. Například hezký a levný Hostel Archi Rossi najdete v blízkosti historického centra v ulici Via Faenza.

    Santa Maria del Fiore na Piazza del Duomo.
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Florentinské památky

    Mezi hlavní umělecké památky Florencie patří gotická katedrála Santa Maria del Fiore na Piazza del Duomo. Vedle, které stojí 82 metrů vysoká historická zvonice Kampanila. Další dominantní stavbou města je radnice Palazzo Vecchio na Piazza della Signoria, jižně od katedrály. Významný je také historický most řeku Arno, Ponte Vecchio.

     

    Vynechat byste neměli ani historickou budovu Palazzo Antinori, jedná se o rodinné sídlo Antinori, poblíž Piazza Antinori a kousek od řeky Arno. Dnes je prestižní budovou, ve které sídlí vinařská firma. Slavná je také umělecká galerie Uffizi, která vystavuje na 4000 obrazů a patří k nejvýznamnějším sbírkám světa. Dalšími oblíbenými památkami jsou pak Palazzo Pitti, kostel Santa Maria Novella nebo chrám Santa Croce.

    Palazzo Pitti.
    Autor: Profimedia.cz

     

  • 3.

    Okolí Florencie na kole

    Pokud rádi prostřídáte výlet historickým městem s krásami přírody, pak je okolí Florencie přímo ideální. Podél řeky Arno vede množství cyklostezek. Na kole se dostanete i do cca 8 km vzdálené historické vesničky Fiesole, která je ovšem na kopci. Po výšlapu vám však nabídne dech beroucí výhled na celou Florencii. Můžete zde také obdivovat pozůstatky etruských staveb.

     

    Pokud jste vyznavači cyklistiky, krásných vinic a dobrého vína, doporučuji výlet do chrámu Antinori nel Chianti Classico, který je od Florencie vzdálený cca 21 km. Je citlivě vsazený do scenérie plné vinic, olivových hájů a dubového porostu. Můžete zde nasát atmosféru linií působivé sklepní architektury, procházet se prostory s uskladněnými sudy nebo nahlédnout do práce místních zaměstnanců, kteří vám vysvětlí různé fáze výroby vína. Součástí sklepních prostor je i muzeum, kde je k vidění část z historické umělecké sbírky rodiny Antinori společně s díly mezinárodně uznávaných umělců.

    Vesnička Fiesole.
    Autor: Profimedia.cz

     

  • 4.

    Z Florencie do středověké pevnosti Castelo della Salla

    Za výlet stojí také středověká pevnost Castelo della Salla z roku 1350, kterou rodina Antinori vlastní. Pevnost se nachází v oblasti Umbria nedaleko toskánských hranic, zhruba 18 kilometrů od historického městečka Orvieto (zhruba dvě hodiny jízdy autem od Florencie). Pevnost, kterou obklopuje bohaté dědictví etruské kultury, je po kompletní rekonstrukci a v současné k době se k ní váže 500 hektarů pozemků, z toho 160 hektarů představují vinice.

     

    Toskánské vinice vás uchvátí.
    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    Slavná historická města v okolí

    Navštívit byste měli i některá další Toskánská města, především Pisu či Siennu, které jsou vzdáleny cca hodinu jízdy z Florencie, ale každé na opačnou stranu. Do měst můžete vyrazit buď autem anebo některým z místních autobusů. V Pise na vás čeká proslulá šestipatrová šikmá věž či největší světová křtitelnice. Sienna vás pak okouzlí svými branami a systémem hradeb, které přečkaly bez újmy i druhou světovou válku.

    Legendární šikmá věž v Pise.
    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    Proslulé italské víno

    Jižně od Florencie se nachází 220 hektarů pozemků Badia a Passignano. Tyto pozemky s vápencovým podložím leží v nadmořské výšce 250-300 metrů a patří mezi nejkrásnější a nejúrodnější vinice v oblasti Chianti Classico. „Na 50 hektarech vinic jsou zde vysázeny ty nejlepší klony Sangiovese. Některé pocházejí z velmi starých vinic z Tignanella, některé (i tisíc let staré) z národního archivu ve Florencii. Na jednom hektaru je 5 000 až 7 000 sazenic. Malá část vinic je pak osázena odrůdami Cabernet Sauvignon a Syrah,“ vysvětluje manažerka italského vinařství Antinori Eva Horáková.


    Další vinařství rodiny Antinori - Guado al Tasso se pak rozléhá na toskánském pobřeží v Maremma, 96 km jihozápadně od města Florencie s rozlohou téměř 1 000 ha. Vinice Guado al Tasso (celkem 300 hektarů) se táhnou dolů směrem k moři z krásně zelených hor, obklopující staré vesnice v Bolgheri, a leží ve výšce mezi 45 a 60 metry. Celé této překrásné planině se říká „Bolgherský amfiteátr“. Hory zde totiž obklopují planinu až k moři a utváří tak přírodní amfiteátr.

    Skleničce lahodného Chianti nesmíte odolat...
    Autor: Profimedia.cz

  • 7.

    Středomořská toskánská kuchyně

    Toskánskou specialitou je také nezapomenutelná gastronomie, která je postavena na základních jednoduchých surovinách, kterými jsou olivový olej, bílý chléb, maso a víno. V Toskánsku má výroba olivového oleje dlouholetou tradici, především pak v městečku Buti, které leží na Olivové stezce „Strada dell olio“ nedaleko Pisy. Proslulou snídaní každého pěstitele oliv je olivový olej s bílým chlebem. Stejně tak vás pohostí ve většině tradičních restaurací, kde je podáván chléb s olivovým olejem jako couvert.

     

    Mezi toskánské speciality pak například patří příprava bílých fazolek ze Sorany, které se vaří na olivovém oleji se šalvějí a podávají se s tuňákem a bílým chlebem. K nejtradičnějšímu pokrmu z masa vůbec pak patří Bistecca alla Fiorentina, což je toskánský vysoký, téměř syrový steak. Sice nepatří k nejlacinějším pokrmům, které zde můžete ochutnat, ale určitě stojí za ten zážitek. V neposlední řadě se pak velké slávě těší Lampredotto a Trippa alla fiorentina, neboli dršťky ve florentinském stylu, které se podávají buď jako polévka či samotné s omáčkou salsa verde v housce jako hamburger.

    Nejtradičnější pokrm Bistecca alla Fiorentina.
    Autor: Profimedia.cz
  • 8.

    Tipy na dovolenou

    CHYSTÁTE SE NA DOVOLENOU K MOŘI? TIPY A RADY ČTĚTE ZDE >>

    Fotogalerie
    20 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy