Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poprask v Itálii: Noviny přidaly ke svému vydání Hitlerův spis Mein Kampf

Autor: bud, ČTK - 
11. června 2016
21:00

Italský list Il Giornale se dostal pod palbu kritiky, protože k sobotnímu vydání přidal jako přílohu okomentovanou verzi knihy nacistického vůdce Adolfa Hitlera Mein Kampf (Můj boj). Proti postupu novin se ostře vyjádřil italský premiér Matteo Renzi i italská židovská komunita.

Konzervativní milánský deník, který patří rodině bývalého premiéra Silvia Berlusconiho, knihu dával zdarma každému, kdo si koupil noviny.

Premiér Renzi uvedl, že rozhodnutí listu rozdávat kopie politických pojednání nacistického vůdce je „odporné“ a vyjádřil solidaritu italské židovské komunitě. Šéf italské židovské komunity Renzo Gattegna označil rozhodnutí listu zveřejnit Hitlerovo dílo za „nepatřičné“.

List: Je nutné studovat zlo

Il Giornale své rozhodnutí brání. Upozorňuje, že vydání obsahuje kritické poznámky italského historika a tvrdí, že je nutné studovat zlo, aby se zabránilo jeho návratu. Podle listu je také četba Mein Kampf „pravým protijedem proti jedu národního socialismu“.

Autorská práva na Hitlerovu knihu mělo 70 let Bavorsko. Práva však vypršela na konci loňského roku. To přimělo Mnichovský institut soudobých dějin na počátku letošního roku znovu vydat komentovanou verzi knihy s cílem „důkladně rozebrat Hitlerovu propagandu“, napsaly agentury AP a Reuters.

kolemdokola ( 12. června 2016 07:54 )

Dějepisu jsem nikdy nevěřil. A dělal jsem dobře. Už témeř 60 let zjišťuji, jak je lecos z historie jinak, než se líčí, či úplně naopak. Ze současnosti vidí snad i slepý, jak se všude lže a propaganda je průhlednější, než za " komunismu". Čemu lze věřit a komu? Jenom sobě a svým zkušenostem. Jenom ze svého života vidím, jak je pravda překrucována. Úplně stačí Havel, jako příklad u nás čitelný. Kdo viděl dokument o něm, musí poznat, co to bylo za sketu. A jak se glorifikuje!!! U Hitlera nevím, ale impuls války bych hledal v USA. Čas nám ukáže pravdu, ale to už bude pozdě, si myslím. Celý svět je vlastně úplně o něčem jiném. Paralelní světy, časoprostor a pohyb v něm, síla vědomí, podvědomí a nevědomí. Hmota jako iluze myšlenky apod. Za pár let jsme v jiném světě a to se nám tají. Asi tak.

11karel11 ( 12. června 2016 00:01 )

 V poslední době se hodně připomíná Hitler z neznámého důvodu, asi má někdo velký zájem, aby se stal slavným. Spíš by měl jít do zapomnění.

Zobrazit celou diskusi