Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hitlerův Mein Kampf v německých školách? V Bavorsku možná brzy realita

Autor: ČTK, mb - 
29. dubna 2016
21:30

Bavorští politici uvažují o tom, že zavedou manifest nacistického vůdce Adolfa Hitlera Mein Kampf (Můj boj) do bavorských škol. Nejde ale o návrat fašismu, politici tak chtějí učinit v rámci prevence. Letos se Mein Kampf začal poprvé od konce 2. světové války prodávat v německých knihkupectvích.

O návrhu diskutovali politici ve čtvrtek, nápad prosazovali zástupci Zelených, Sociálních demokratů a strany Svobodných voličů. O nacistické ideologii a „bibli“ fašistů by měly být děti informovány už ve školách. Zařazení Mein Kampfu do výuky ve školách prý bude účinná prevence radikalismu mládeže.

Jestli se stane Mein Kampf povinnou četbou bavorských dětí, zatím není jisté, ale zástupci židovských organizací už nápad odsoudili. „Domnívám se, že Hitlerův antisemitský koktejl nenávisti není vhodný pro výuku. Doufám, že parlament (bavorský) rozhodne, že Mein Kampf by neměl být vyučován na školách,“ prohlásila šéfka Židovského spolku v Mnichově Charlotte Knobloch.

Téma nacismu je v Německu i 70 let po skončení války stále velmi citlivé. V poslední době navíc získává extrémní pravice sympatie stále většího počtu občanů, důvodem je uprchlická krize.

V německých knihkupectvích se letos poprvé od skončení 2. světové války objevilo nové vydání knihy nacistického vůdce Adolfa Hitlera Mein Kampf. Knihu vydal mnichovský Institut moderní historie, který Hitlerův text doprovodil kritickými poznámkami, jež ukazují na nacistické zločiny a jejich souvislost s knihou. Ministryně školství Johanna Wanka (65) už v lednu prohlásila, že chce, aby se kritické vydání Mein Kampfu využívalo pro školní vyučování.

asijo ( 30. dubna 2016 07:02 )

Časem bude nutné ještě zprovoznit koncentrační tábory.

prycsnima ( 29. dubna 2016 23:05 )

 Žádný strach!Oni radši zavedou korán. Němci už dvakrát doj ebali evropu,tak ještě do třetice.

Zobrazit celou diskusi