V Čechách je hned několik míst, kam se dá za vínem vyrazit. Každé místo je zvláštní a kromě vína nabízí i různé kulturní zážitky a nepřeberné množství aktivit. Vinařská oblast Čechy se dělí na dvě části, vinařskou podoblast mělnickou a vinařskou podoblast litoměřickou. A právě Mělník a Litoměřice jsou hlavními centry vína a vinařství v Čechách.

Začněte třeba v Mělníku, který je jen kousek cesty od Prahy. Toto historické a dá se říci i vinařské město na soutoku našich dvou největších řek oplývá několika kulturními zajímavosti. Středobodem je zámek, který se tyčí nad městem a kolem kterého se nacházejí vinice. Víno se v Mělníku vyrábí už od 14. století, takže se nejedná o nic nového. Mělník je dnes nejenom sídlem několika skvělých českých vinařů, ale zároveň centrem mnoha vinařských akcí. Kromě tradičního vinobraní, které patří jednoznačně k největším vinařským svátkům na území Čech, stojí za zmínku třeba každoročně pořádaná Vinná noc. Ve večerních hodinách tak můžete v historickém centru města a na zámku koštovat vína převážně malých českých vinařů. Dále na sever se dostanete do Roudnice nad Labem, dalšího významného města mělnické vinařské podoblasti. Zámecké vinařství roudnické větve šlechtického rodu Lobkowiczů zde vyrábí víno již od začátku 17. století. Když popojedete ještě trochu na sever, dostanete se už do Litoměřické vinařské podoblasti, která se stejně jako mělnická jmenuje podle města, které zároveň tvoří její přirozené centrum. Litoměřice jsou historické město, s krásným gotickým hradem, kde naleznete expozici českého vinařstvíarchivem vín. Poblíž najdete Velké Žernoseky, nefalšovanou vinařskou obec, se sklepními uličkami, kde se konají i otevřené sklepy a putovaní po sklepech jako na Moravě.

Zapomenout ale nesmíme ani na Prahu. Ačkoliv to svojí polohou není na první pohled patrné, tak patří ještě k mělnické vinařské podoblasti. Z fleku by ale mohla být samostatná, protože vína je tu opravdu hodně. A ne jenom v restauracích a vinárnách. Najdeme zde hned několik vinic, jako třeba Svatováclavskou vinici na Pražském hradě, vinici pod Strahovským klášterem, vinici Grébovka, Salabku nebo vinici Sv. Kláry v Troji. Praha hostí také mnohé vinařské akce, různé košty, pořádá vlastní vinobraní, svátky spojené s konkrétním vínem a vše, na co si jen ve spojení s vínem vzpomenete. A pokud si chcete od vína trochu odpočinout, tak v Praze najdete nevětší koncentraci kultury, sportu, památek a jiných aktivit v České republice.

Vinařské Čechy netvoří jednolitou plochu hustě posetou vinohrady, ale jde spíše o jednotlivé ostrůvky a menší slunné lokality. Mezi ně pak také patří historické vinařské a havířské město Kutná Hora, kde se historie, památky a vinařství snoubí v jediném komplexu chrámu sv. Barbory.

Veškeré užitečné informace, které byste mohli využít, když vyrazíte v Čechách za vínem, najdete zde: http://www.wineofczechrepublic.cz

 

Fotogalerie
6 fotografií