Opevnění s kaplí na místě Okoře stávalo už ve 13. století, hrad tu ale nechal vystavit pražský měšťan František Rokycanský až před rokem 1359. Stavbě vévodila obytná věž tvořící jeden komplex s palácovými křídly. Podle dochovaných pramenů to bývalo jedno z nejhonosnějších sídel tehdejší šlechty.

Objekt pak měnil majitele, kteří ho průběžně vylepšovali – zřejmě v roce 1494 získal gotickou podobu. Chátrat Okoř začala po roce 1773 – jako majetek jezuitů byl zabaven a tehdejší správce poručil strhnout a zpeněžit trámy a tesané kameny, o další materiál se pak postarali místní…

K zřícenině se lze přiblížit i výletním vlakem Cyklohráček, který až do 28. října každý víkend a ve svátek vyjíždí v 9:03 hod. a ve 12:58 hod. z pražského Hlavního nádraží. Vlaková souprava má čtyři vozy a tři z nich slouží jako velké pojízdné hřiště. Oblíbený je zejména vůz s balónky se skluzavkou a speciálními dřevěnými hrami na stěnách.

V dalším najdou děti upravené stolky s různými herními plány. Dětem je v Cyklohráčku k dispozici tzv. hrajvedoucí, od něhož si mohou půjčit deskové a karetní hry, puzzle, Rubikovu kostku nebo třeba něco na luštění, a na rozloučenou dostanou malý dárek.

Součástí vlaku, který v sobotu, neděli nebo ve státní svátek odjíždí z pražského Hlavního nádraží, je také cyklovůz pro více než dvacet jízdních kol. Na Okoř se vystupuje v zastávce Noutonice. Pro rodinné výlety o víkendu se ideálně hodí Skupinová víkendová jízdenka, kterou nabízejí České dráhy.

V sobotu, neděli nebo ve státní svátek může na tuto jednodenní síťovou jízdenku neomezeně cestovat ve vlacích ČD až pět osob, z nichž dvě mohou být starší 15 let (tedy dva dospělí a až tři děti). Koupíte ji s platností pro cestování po celé ČR nebo ve vámi vybraném regionu. Například Skupinová víkendová jízdenka region Středočeský stojí 319 Kč.

Jeďte připraveni:

  • S Cyklohráčkem jedoucím z Prahy po trase Hostivice – Noutonice – Podlešín se můžete svézt do Slaného a ve vybrané soboty až do Zlonic, kde se nachází železniční muzeum. V provozu je do 28. října.
  • Otevírací doba Okoře: červen až září 10–16 (kromě pondělí), říjen až prosinec, pouze o víkendech 10-16
  • Vstupné: 75/55Kč

Bedekr pouták
Autor: Blesk - Ramon Hofman

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

HRADW mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: HRADW Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.czwww.platmobilem.cz.

Fotogalerie
40 fotografií