Jejich příběh začal před pětačtyřiceti lety, kdy Dvorská odložila novorozenou dcerku k babičce a šla hrát divadlo.

Mileně Dvorské bylo tenkrát šestadvacet, měla za sebou kultovní roli královské dcery Marušky (ztvárnila ji jako patnáctiletá) a studia na DAMU. Také krátké nevydařené manželství s režisérem Orfeiem Cokovem, s nímž nedokázala v jeho rodném Bulharsku žít. Raději těhotná odešla zpátky do Čech. Pár týdnů po porodu dala svou holčičku Lucii na venkov k rodičům a odjela do Prahy. Bez prken, jež znamenají svět, nedokázala žít. Herečka zvítězila nad matkou. Milena byl krásná, sklízela obdiv mužů a byla na jevišti žádaná.

Fotogalerie
1 fotografie

Lucka pár let vnímala Milenu jako krásnou paní, která přijíždí na návštěvu. Teprve pak byla maminkou. Zlom nastal až po druhém sňatku herečky s Josefem Dvorským. Dcera se přestěhovala k mamince. Ta porodila syna a Lucie měla o devět let mladšího bratra Jakuba. Představte si pubertální děvče z venkova, jež se octne ve velkoměstě. Navíc v dost bohémské rodině. Nevlastní otec, obletované miminko, nádherná matka, jež se snaží obstát jako hvězda i jako máma a manželka. Představte si dospívající Lucii, z níž chce mít Milena Dvorská jí hodnou krasavici. „Narovnej se, chodíš nehezky, vraštíš čelo, budeš mít brzo vrásky…“

Na jedné straně dívka měnící se v ženu, na druhé odkvétající femme fatale. Dcera a matka, jež jsou si fyzicky i duševně nápadně podobné. Jejich cesty k emotivnímu naplnění jsou však diametrálně jiné. Matku povznášela sláva a divadlo. Dcera tenhle svět nesnášela. Vzal ji mámu, když byla v kolíbce. Proto si své city raději naplnila ve vztahu s nedostudovaným studentem FAMU Janem Dvorským, jenž pod vlivem knihy Poselství Grálu uvěřil, že je Mesiáš, a přijal jméno Parsifal Imanuel. Lucie, jakoby na truc matce ignorovala make-up, kadeřníka, zevnějšek. Stala se přirozenou, nijak nepřikrášlenou ženou, která rodí jedno dítě za druhým a každým těhotenstvím přibírá řadu úctyhodných kil.

Čím víc přibývala Mileně Dvorské léta, tím víc chtěla hrát roli matky a babičky. Na sektáře Parsifala žárlila, bála se, že zničí dceru, podepíše se na výchově vnučky Julie. Bohužel v téhle bitvě prohrála. Lucie s Parsifalem utekla z republiky, s matkou přestala komunikovat. Toulala se po Evropě a s Milenou se neviděla osmnáct let. Ta se o tom, že je babičkou osmi vnoučat, dozvěděla z internetu. Příběh utrápené matky a její zmizelé dcery se stal mediálním melodramatem. Dvorská stále doufala, že naváže s dcerou kontakt, uvidí vnuky. Navíc se musela vyrovnat s faktem, že jako žena odkvetla a ani ve filmu a na divadle už není tak žádaná. Skepsi a pocity ublížení tišila alkoholem, psychofarmaky, jež její deprese prohlubovaly. Zkrátka začarovaný kruh. Zpráva o její smrti zastihla dceru Lucii v belgickém Ostende. Lítost nad smrtí mámy neprojevila. Jen smutek nad tím, jak se k ní a jejímu muži Milena zachovala. Milena Dvorská coby matka u Lucie prohrála. K usmíření těchto tak rozdílných a zároveň tak podobných žen nedošlo. Milena je mrtvá a tíha vztahu zůstala na dceři.

Jeden z komentářů k televizní 13. komnatě Mileny Dvorské zněl: Poznali jsme kus krutého osudu kdysi krásné a populární herečky, která upřednostnila kariéru před rodinou a to se jí vymstilo. A je jen můžu dodat: Nevinný ať hodí kamenem.