Jsou divocí, originální a styloví. Na světě byste horko těžko hledali extravagantnější hudebníky než Jihoafričany z Die Antwoord. Jejich název znamená v afrikánštině odpověď a tihle muzikanti se nebojí rapovat o sexu, drogách ani násilí. A to dosti nevybíravým a vulgárním, ale přesto zábavným způsobem.

Die Antwoord se kromě originální hudby vyznačují i nápaditými videoklipy, které často režíruje sám Ninja. Dávají v nich najevo nejenom to, co žerou, ale také co nesnáší. A taky koho. Ve videu k songu Fatty Boom Boom nechali roztrhat falešnou Lady Gagu lvem. Dvojníka rappera Pitbulla zase roztrhal sám Ninja jako zmutovaný pitbul ve videoklipu k songu Pitbull Terrier.

Nejde ale o prvoplánovou nenávist, Die Antwoord prostě mají rádi kvalitní hudbu. Několikrát spolupracovali s kultovním DJem, šílencem a extravagantním umělcem Aphexem Twinem, který hraje od ambientu přes IDM až po speedcore. Objevil se i v jejich klipu Ugly Boy společně s Marilynem Mansonem, Fleou z Red Hot Chilli Peppers nebo hercem Jackem Blackem.

Die Antwoord vyznávají životní styl a subkulturu Zef. Vysvětlit, o co jde, dokážou pořádně jenom sami Jihoafričané, kteří ji berou za vlastní. Když se ale podíváte na extravagantní účesy a oblečení Die Antwoord a jejich život na předměstí Johannesburgu, budete přibližně doma. Alespoň trochu.

Co se hudebního stylu týče, zapadají Die Antwoord nejvíce do rap-ravu. Ten v sobě kombinuje prvky rapu, hip-hopu a klasického ravu z 90. let, z něhož se vyvinul současný hardcore (gabber). Nepřeslechnutelný pisklavý hlásek ¥o-Landi Vi$$er doprovázejí drsné a rychlé rapy Ninjy. Vše podtrhuje pravý ravový beat. Die Antwoord jsou hodně taneční projekt.

¥o-Landi Vi$$er a Ninja však nejsou jediní členové Die Antwoord. Patří k nim i DJ Hi-Tek, který je obestřen oparem tajemství. Zatímco na koncertech a párty v jeho masce vystupuje nabušený obr, ve videoklipech vypadal mnohokrát jinak. Kolují tak legendy, že DJ Hi-Tek vlastně vůbec neexistuje a jeho role se chopila v minulosti již spousta hudebníků. Pravda o Hi-Tekovi nejspíš nebude nikdy odhalena.

Na kontě má jihoafrická formace celkem tři alba. S prvním $O$ udělali díru do světa v roce 2009. Na internet ho umístili zdarma. Song Enter the Ninja z něj je stále jejich nejznámějším a nejslavnějším kouskem. Další album Ten$ion vyšlo v roce 2012 a zatím poslední Donker Mag o dva roky později. To je již objektivně slabší než první dvě, ale pořád jde o kvalitní záležitost.

Die Antwoord nejsou ale jenom muzikanti, ale taktéž herci. Společně hráli již v kraťasech Picnic a Umshini wami, ale nakonec se probojovali i do celovečerního filmu. Jejich kamarád, režisér Neill Blompkamp (District 9 a Elysium), je obsadil do hlavních rolí ve sci-fi Chappie. V něm ztvárnili mámu a tátu robota, okolo kterého se celý film točí.

¥o-landi Vi$$er a Ninja však netvoří pár jenom na pódiu a v nahrávacím studiu. Ve skutečnosti jsou párem i partnerským. Jejich láska vyústila v to nejkrásnější – malou dcerku. Sixteen Jones se dokonce objevila v jejich klipu Fink U Freeky. A měla i stejnou extravagantní ofinku jako maminka. To je ale rodinka!

Die Antwoord vystoupí v pondělí v Praze ve Žlutých lázních. Akci pořádá agentura Charm Music. Die Antwoord nepřijedou do české metropole poprvé. Premiéru si odbyli v Lucerně již v roce 2010.

Fotogalerie
20 fotografií