Kurt Cobain byl nalezen mrtvý ve svém domě v dubnu 1994. Policisté jeho smrt uzavřeli jako sebevraždu. Podle oficiální verze si zpěvák prostřelil hlavu brokovnicí. Někteří jeho fanoušci už ale roky spekulují o tom, že Cobain sebevraždu nespáchal a někdo to tak jen naaranžoval. Grafologové jim dali částečně za pravdu.

Forenzní analytička Heidi Harralson dostala možnost prozkoumat zpěvákův dopis na rozloučenou, který doposud úzkostlivě pod zámkem střeží Cobainova bývalá manželka Courtney Love. Její zjištění ale překvapivě naznačují, že právě Courtney Love mohla mít na smrti zpěváka podíl. V její tašce se totiž našel list, na kterém procvičovala psaní různých písmenek. Právě tato písmenka se poté objevila v závěru dopisu, který po sobě Kurt nechal. "Je možné, že někdo s odpovídajícími dovednostmi by dokázal napodobit jeho písmo, zvláště pak těch několik posledních řádků," uvedla expertka.

Právě ohledně závěrečné části dopisy se totiž vedou spory. Kurt Cobain dopis na rozloučenou adresoval svému imaginárnímu příteli z dětství jménem "Boddah". V podstatné části dopisu se pak svěřuje o svém vztahu k hudbě a podle některých z něho spíše vyplývá, že Kurt odchází od manželky a končí s muzikou. Sebevraždu implikuje až posledních pět řádků, kde se Kurt loučí s rodinou. Obsah tohoto sdělení se ale stylisticky liší od dopisu nad ním. Grafologové a lingvisté jsou proto nakloněny tomu, že tyto řádky možná připsal později někdo jiný.

O znovuotevření případu dlouhodobě usiluje soukromý detektiv Tom Grant, který pracoval pro Cobainovu bývalou manželku Courtney. Ten mimo uvedené nevěří, že zpěvák by se dokázal zastřelit, protože byl v době smrti tak zdrogovaný heroinem, že by prý nedokázal zmáčknout spoušť.

Fotogalerie
18 fotografií