Otec však s rodinou nesetrval dlouho. Manželství Kurtových rodičů se rozpadlo, když mu bylo sedm let. Rozpad rodiny ho velmi poznamenal. V jednom z pozdějších rozhovorů přiznal, že se za své rodiče styděl. „Styděl jsem se před spolužáky ve škole. Nemohl jsem se jim podívat do očí. Hrozně jsem chtěl mít takovou tu klasickou, konvenční rodinu, mámu, tátu. Chtěl jsem se cítit bezpečně. Takže pak jsem nějakých pár let své rodiče dost nenáviděl,“ řekl tehdy Cobain.

Byl to také narozeninový den, který Kurtovi změnil život. Bylo mu 14, psal se rok 1981. Jeho strejda za ním přišel a dal mu vybrat. Buď k narozeninám dostane nové kolo, nebo kytaru. Kurt si vybral kytaru a bylo rozhodnuto…

Než se pustil do svých vlastních songů, začínal s covery písní od Led Zeppelin nebo The Cars. O šest let později s basákem Kristem Novoselicem založili Nirvanu. V roce 1989 nahráli první studiovou desku s názvem Bleach. O dva roky později přišel singl Smells Like Teen Spirit z jedné z nejlepších desek hudební historie Nevermind. V roce 1993 vyšlo třetí a zároveň poslední album In Utero. V listopadu 1993 vznikla deska MTV Unplugged, 1. března 1994 odehrála Nirvana svůj poslední koncert – v Mnichově. Během něj přišel Cobain o hlas a musel na chvíli odejít z pódia. O pár dní později se v Římě pokusil o sebevraždu, když do sebe naházel velké množství rohypnolu.

Evropské turné tak bylo předčasně ukončeno. Na koncert do Prahy, který byl naplánovaný na 11. března, už nedorazili. 8. dubna byl Kobain nalezen mrtvý. Sebevraždu spáchal o tři dny dříve…

Jen krátce před dnem nedožitých Kurtových narozenin se v internetové aukci objevila zpěvákova „relikvie“, o kterou se fanoušci zřejmě poperou. Jde o Kurtovu kreditní kartu, s jeho podpisem a telefonním číslem na zadní straně. Platnost karty vypršela v únoru 1995, tedy jen méně než rok poté, co Kobain spáchal ve svém domě sebevraždu. Dražitel kreditky předpokládá, že by se její cena mohla vyšplhat až na 200 000 korun.

Do aukce jde Cobainova kreditka
Autor: youtube.com, profimedia.cz

V těchto dnech jde do kin také syrový dokument o Kurtu Cobainovi s názvem Montage of Heck, jehož koproducentkou je Cobainova dcera Frances Bean a který měl před dvěma týdny premiéru na festivalu Berlinale. 

Součástí filmu jsou dosud nezveřejněná videa, audionahrávky, deníkové zápisky a kresby, prokládané ukázkami z rozhovorů a koncertů. Cobainova rodina umožnila podle režiséra i scenáristy snímku Bretta Morgena filmařům neomezený přístup ke Cobainovu archivu. „Nikdo nechtěl nic vystřihnout, nikdo nevolal po změně, což je nevídané, když jde o takovou ikonu,“ řekl Morgen při premiéře, které se zúčastnila i Cobainova vdova Courtney Love.

Fotogalerie
10 fotografií