Kurt Cobain a Nirvana jsou dnes už kultovní záležitosti. Ale pro Cobaina to nebyla jen hudba, sláva a skvělý život. Byly to i deprese a drogy. A i kvůli tomu se Cobain 5. dubna 1994 zastřelil u sebe doma, jeho tělo našel až o tři dny později elektrikář.

Cobain už od malička trpěl mnoha nemocemi těla i ducha. Často stonal s průduškami, měl závažné onemocnění žaludku, kvůli hyperaktivitě bral léky, které z něj dělaly hubené děcko. Trpěl také bipolární afektivní poruchou, kdy se u člověka prudce střídají nálady jako mánie a deprese.

Kurt si jako malé dítě prošel rozvodem rodičů, často se stěhoval od otce k matce a zpět. Ve čtrnácti letech si k narozeninám vybral kytaru, a tak začala jeho láska k hudbě. V roce 1985 založil první skupinu Fecal Matter ovlivněnou punkem té doby. O dva roky později ale vznikla Nirvana a roku 1989 její první album Bleach. Kapela vydala ještě další dvě alba, která Nirvanu proslavila.

Skupina objížděla svět a vyprodávala stadiony. Vše ale jen do té doby, než se Kurt Cobain rozhodl zabít. O sebevraždu se ale podle mnohých v předchozím měsíci pokusil několikrát. Nakonec se mu to podařilo 5. 4. 1994 – v ložnici svého domu v Seattlu se střelil do hlavy brokovnicí.

V nejbližších týdnech bude mít premiéru dokument o Cobainově životě a smrti s názvem Kurt Cobain: Montage of Heck. Film vychází mimo jiné z rodinných domácích videí, deníků a dalších osobních archiválií. Zazní v něm také písně Nirvany a dosud nevydané Cobainovy původní písně.

Fotogalerie
16 fotografií