Dokument s názvem o životě zpěvačky Amy Winehouse (†27), která před čtyřmi lety zemřela na otravu alkoholem, měl tento týden premiéru v Cannes a poté byl promítán v New Yorku.

Zpěvaččin otec Mitch Winehouse (64) již snímek dopředu odsoudil a považuje ho prý za nevyvážený a zavádějící. Je zde totiž vyobrazen v nepříliš lichotivých barvách.

Měl dokonce sám mít částečný podíl viny na dceřině špatném psychickém stavu. „Můj táta tu pro mě nikdy nebyl, když jsem vyrůstala,“ přiznává zpěvačka na začátku dvouhodinového filmu.

Přátelé zesnulé divy tak vypověděli, že Mitch Winehouse zcela ignoroval Amyinu bulimii, která jí také částečně dopomohla ke smrti v červnu 2011. Ani zpěvaččina matka si s její nemocí prý moc hlavu nelámala. „Myslela jsem si, že je to jenom fáze. Že se přes to dostane.“

O pár let později se Amy předávkovala crackem a heroinem. Musela být hospitalizována, ale její otec prý trval na tom, aby i přes špatný stav dostála veškerým svým závazkům a nerušila domluvené kšefty.

V roce 2011 dokonce na dceru sám poštval i filmový štáb, když se snažila schovat před světem a odpočinout si na ostrově Svatá Lucie. Zajímal se tak více o její úspěšnou pěveckou kariéru než o zdraví.

Film Amy také ukazuje bez obalu její problémový vztah s přítelem a později i manželem Blakem Fielder-Civilem. Winehouse dokonce na jedné nahrávce přiznává, že s drogami začala kvůli němu. „Chtěla jsem být tam, kde je.“

Fielder-Civil Amyinu duševní nestálost potvrzuje a svěřuje se s příhodou, která ho vyděsila. Poté, co se omylem pořezal, když byl v rauši, zpěvačka vzala nůž a schválně se také ranila, aby mu prý byla blíž.

Snímek ovšem má i pár světlých chvilek, například některé záběry z dětství zpěvačky a její úžasné pěvecké výkony. Nechybí ani její poslední nahrávání ve studiu, kdy společně se svým velkým idolem Tonym Bennettem točila píseň „Body and Soul“ (Tělo a duše). Winehouse několikrát zpěv kazí a Bennett se ji s citem snaží uklidnit a radí jí, aby si klidně dala na čas.

 

Fotogalerie
17 fotografií