Pokud máte rádi ušlechtilé superhrdiny se záslužnými cíli, na Deadpoola rovnou zapomeňte. Je to parchant, neřád a jde mu především o jeho vlastní dobro. Když mu ale jde o kejhák a dostane rakovinu všeho možného, je ochoten podstoupit rizikovou léčbu.

Video
Video se připravuje ...

Trailer na komiksový snímek Deadpool 20th Century Fox

Po ní skončí s ksichtem jako Freddy Krueger, ale zároveň je díky uzdravovacímu faktoru nesmrtelný (v komiksu ho získá od Wolverina). A filmová komediální řež bez hlubšího smyslu může začít. Úvodní titulky patří mimochodem k tomu nejnápaditějšímu z filmu.

Deadpool je nejnovější z hollywoodských komiksových filmů a hraje především na strunu humoru. Ryan Reynolds v hlavní roli září, protože jí sám žije. Deadpoola miluje, což je při sledování filmu vidět. Nebojí se dělat si legraci z ničeho a nikoho včetně sebe. Humoru překvapivě ustupuje i akce, které je ve snímku méně, než by bylo zdrávo. V podstatě uvidíte jenom dvě akční scény, protože jedna z nich je roztažená kvůli časovým střihům, flashbackům a odbočkám až do půlky filmu.

Deadpool u krbu
Autor: Profimedia.cz

A i když je humor tím, co film vynáší do nebes, tak ho zároveň mnohokrát sráží na kolena. Když dojde na sprosťárny jako sex s připínákem do zadku, reference na Star Wars, Wolverina nebo zesměšňování ostatních X-Menů, divák se baví. Jenže některé DAFUQ? fórky působí jako z mateřské školky a nechávají obecenstvo v kině v rozpacích. Na filmu jsme mimochodem vážně byli.

Snímek neměl kdovíjaký rozpočet, na což upozorňuje sám Deadpool a je to vidět především u triků, byť nejde o nic tragického. Film není tak výpravný a s hlubokým poselstvím jako X-Meni, a byť v komentářích někdo dostane možná infarkt, i oba Wolverini jsou lépe odvedená filmařina. Deadpool však uspěl v tom, že nenudí, zabaví a neurazí. Od filmu, kde hlavní protagonista nabádá k samohaně, jste ani nečekali víc, ne? My ne.

Hodnocení Blesk.cz: 60 %

P.S. S rozpočtem 58 milionů dolarů (Nejméně v historii X-Menů) vydělal Deadpool za otvírací víkend celosvětově 260 milionů. Dvojka je tak už na cestě a tentokrát nebude chybět ani komiksový Cable.

Fotogalerie
17 fotografií

Zajímavosti o Deadpoolovi

Kopie Deathstroka

Deathstroke
Autor: Warner Bros. Interactive

Antihrdina Deadpool od komiksového vydavatelství vznikl jako vtipná verze Deathstroka od DC Comics. Deathstroke je drsný žoldák, který se ohání mečem i střelnými zbraněmi, přišel o oko a je jedním z úhlavních nepřítel Green Arrowa a Batmana. I občanské jméno si Deadpool tak trochu vypůjčil. Zatímco Deathstroke se jmenuje Slade Wilson, jeho červený protějšek se jmenuje Wade Wilson. A když se podíváte na kostýmy těchto komiksových postav, je vše již jasné.

Není Colossus jako Colossus

Daniel Cudmore jako Colossus
Autor: 20th Century Fox

Ve filmu se kromě Deadpoola, který se k týmu Profesora X nechce připojit za žádnou cenu, objevují dva X-Meni. Jedním je starý známý Colossus, který se dokáže proměnit v kovového obra, tím druhým je nováček, pubertální holčina Negasonic Teenage Warhead, která dokáže útočit izolovanou nukleární silou. Colossus se v prvních X-Menech jenom mihl. Ve filmech X-Men 2, X-Men: Poslední vzdor a X-Men: Budoucí minulost ho hrál Daniel Cudmore a nutno dodat, že dobře. Spíše komediálně laděnou verzi Colossa v Deadpoolovi však hrát nechtěl a roli odmítl. Nahradil ho proto Andre Tricoteux, jehož tělo bylo snímáno technologií motion capture, aby mohl vzniknout kompletně počítačový X-Men. O dabing se postaral Stefan Kapičić.

Colossus v Deadpoolovi
Autor: 20th Century Fox

Deadshit

Ryan Reynolds jako Weapon XI, zmršený Deadpool
Autor: Profimedia.cz
Není to poprvé, co se Deadpool alias Wade Wilson objevil ve filmu. Premiéru si odbyl ve snímku X-Men Origins: Wolverine. Nicméně to nebyl Deadpool, jakého by si fanoušci ani Ryan Reynolds, který ho hrál již tehdy, přáli. Na masku nedošlo, hlášek bylo málo a nakonec se z Deadpoola stalo monstrum, nad jeho vizáží si všichni ťukali na čelo. Sám Reynolds si v aktuálním filmu dělá z toho paskvilu legraci. Stejně jako ze svého neúspěchu v roli Hala Jordana v jiné komiksové adaptaci Green Lantern, na kterou by nejraději taky zapomněl. Ať žije sebereflexe.
Wade Wilson ve filmu X-Men Origins: Wolverine
Autor: 20th Century Fox

Žena se slabostí pro komik(s)y

Morena Baccarin jako Dr. Leslie Thompkins v seriálu Gotham
Autor: profimedia.cz

Někdo by ji možná nazval komiksovou c**rou, protože Morena Baccarin se obtočila už kolem několika komiksových hrdinů. Ale nejspíš to bude tím, že má prostě bublinkové čtení a jeho adaptace ráda. Aktuálně si to (doslova) rozdává s Deadpoolem, v seriálu Gotham, který je předkračováním Batmana, zase hraje přítelkyni komisaře Jamese Gordona. Aby toho nebylo málo, dabovala i počítač Gideon v seriálu The Flash a Taliu al Ghul v animovaných Batmanech.