Pro ty, kdo nefandí, je výhra, jakákoli výhra, jen drobná příjemnost, zpráva, že jednou něco vyšlo a prohra prakticky vůbec nic. Nevyšlo to, nevyšlo, Jágr starej a Růžička – rulička – taky není žádný šaman. Fanoušci ovšem dokážou z hokejové katarze vytěžit mnohem víc.

Zapomenou na problémy
Stejně jako se nemocní soustředí na uzdravení, fanoušci se soustředí na hru, takže mají aspoň po dobu trvání šampionátu od problémů pokoj.

Podpoří sociální vazby
Normálně nemáme čas na sousedy a dávno zapomenuté spolužáky ze základky, ale při takové příležitosti se do místní hospody vypravíme. Je jedno, jestli náš tým vyhraje, nebo prohraje, vy jste každopádně sehnali parketáře a instalatéra.

Užijí si adrenalin a navíc celkem bezpečně
To, že si fanoušci promítají do hráčů své sny a ambice, je celkem normální. Na hlášku „Přepište dějiny, jsme olympijští vítězové!“ si vzpomíná asi každý, a přesto většina z nás olympijským vítězem není. Jen se tak někdo na okamžik cítil… Což rozhodně není k zahození.

Pomohou místním obchodníkům a restauratérům
Pivo, limo, brambůrky a popcorn všeho druhu a ve velkém množství. Nejen organizátoři mistrovství a výrobci suvenýrů potřebují kšeft.
Mistrovství, to jsou takové malé Vánoce.

Užijí si další svátek – a to je pozitivní
Lidé milují svátky, protože činí život snesitelnějším. Je na co se těšit, je to milník, který naruší pracovní týden, je to odměna.  Ty křesťanské si Češi přece jen tak moc nevychutnají. Svátek hokeje je ovšem přijímán s všeobecným nadšením a pochopením.

Je to zkrátka náboženství
Nevěříte? Věrnost, loajalita a vysoká míra nekritičnosti, to jsou průvodní znaky náboženské víry, skoro by se dalo mluvit o zbožnosti.
Pro ty nejpilněji věřící se dokonce víra (fandovství) stává pilířem jejich života, věnují mu značnou část volného času, svojí mentální kapacity.
A pokud jde o letošní vrcholné svátky hokejových souvěrců, ty prověří loajalitu věřících i jejich volbu partnerů. 

A co my, ve víře vlažní? Možná, že až se bude hrát finále, na chvíli se aktivujeme a „přepíšeme dějiny“ spolu s ostatními. Trocha radosti se totiž vždycky hodí.