Manželka královnina bratrance, princezna Michael z Kentu si na oběd vzala jednu ze svých oblíbených broží. Potíž je v tom, že starobylý klenot, který kdysi dostala jako dárek, zobrazuje černou otrokyni, a to byl začátek celého pozdvižení. 

U královského stolu seděla i nastávající prince Harryho, americká herečka Meghan Markle (36), která je rasově smíšeného původu a otrokářská brož jí tedy u slavnostního stolu přišla naprosto nevhodná a urážlivá.

Princezna se z celé události cítí zarmoucená a uvedla, že brož nosila už mnohokrát a tentokrát jí nedošlo, že by její oblíbený, byť pro někoho rasistický klenot mohl způsobit nějaké problémy. Dále prohlásila, že už si tuto brož nikdy nevezme.

Vlna nevole se zvedla především na sociálních sítích se statusy jako: "Doufám, že královna už tuhle úděsnou rasistku na žádná další setkání nepozve. Je ostudou celé královské rodiny." Něco podobného se totiž nestalo poprvé. V roce 2004 měla údajně říct hlučnějším hostům černé pleti na newyorském charitativním večírku, ať se "vrátí zpátky do kolonií." Tehdy se proti nařčením ohradila, že to celé myslela jinak a věta byla špatně přeformulovaná.

Olej do ohně ještě přilil fakt, že otcem princezny byl slezský baron Günther von Rabnitz, který za války sloužil jako vysoký důstojník v nechvalně proslulých komandech SS. Na druhou stranu Michael v minulosti několikrát rasismus kritizovala, když například v osmdesátých letech prohlásila, že jí na Britech vadí nedůvěra k cizincům. 

Česká princezna

Malou zajímavostí je, že princezna z Kentu pochází z Karlových Varů, kde se těsně před koncem války narodila do šlechtické rodiny jako baronka Marie Christine von Reibnitz. Členkou britské panovnické rodiny se stala sňatkem s Princem Michaelem z Kentu v roce 1978.

VIDEO: Meghan Markle vs Kate Middleton: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Video
Video se připravuje ...

Meghan Markle vs Kate Middleton: Jaký je mezi nimi rozdíl? HarpersBazaar

Fotogalerie
12 fotografií