Je to matrix, je to hra. Mezinárodní, světovými herci, tvůrci kinematografie věnčený filmový festival v Karlových Varech nastavuje zrcadlo nejen kvalitě příběhů na stříbrném plátně, ale také míře vkusu, noblesy, kultivovanosti české společnosti. Jejímu citu pro danou příležitost, o znalosti, spíše neznalosti etikety nemluvě.

Zmíněná UniCredit Bank patří k pár zažitým a prestižním akcím, jež filmový festival provází a potřebu milovníků společenského života uspokojují. Touhu vidět ze strany přihlížející ulice a potřebu být viděn ze strany vyvolených akceptuje.

Jmenovaný moderátor Mareš s přítelkyní Monikouprezentovali atraktivní, Hollywoodu hodnou dvojku, jež potvrdila iluzi výjimečnosti vypůjčenými klenoty od zn. Tiffany, již prezentovali víc, než dobrý vkus diktuje. Herecké etudy Leoše, který se při příchodu dívá na hodinky, povytahuje si při pózování manžetu s knoflíčky, vyznívá křečovitě. Skvělá, legendární zn. Tiffany nic takového nepotřebuje. Jak říkám, vždycky je to o citu pro věc.

Outfit bývalé první dámy byl druhým extrémem. Černý monolit kalhot s cigaretovými nohavicemi a sportovního casual kabátku v doprovodu svítivého akcentu bílých tenisek představuje druhý protipól. Takto se na formální společenskou sešlost nechodí.

Ti dva jsou pouze příkladem scény populárních osobností a podotýkám, že nejde jen o showbyznys, který očekávaný a ulicí ctěný tyjátr nezvládá. Snaha být nad věcí je mi u paní Dášisympatická, ale musí, měla by respektovat pravidla hry. A pokud se týká pana Mareše, jeho dandy image je pro mě stále neuvěřitelná. Ale v podstatě odpovídá tomu, co představuje a proč jej má český národ rád.

Jak říkám, MFFKV je dobrým zrcadlem společenské úrovně naší země. Bez ohledu na pokřivenost, jež k němu náleží. Jo a na onom večírku UniCredit Bank vytáhla spousta krasavic velké róby. Ty s citem pro věc zvolily koktejlky. Byl to zase děsný, tragikomedii nahrávající mišmaš.

Show must go on, praví klasik. Ta festivalová skončí až v sobotu, spíš v neděli nad ránem v hodině mezi psem a vlkem. Do té doby budou Vary nejdražším městem v zemi, kde je v historickém centru na kolonádě maximální počet lidí na metr čtvereční. Kdekdo z těch méně slavných bude chtít na sebe upozornit, být zmíněn ve společenských rubrikách. Kdekdo ze slavných bude chtít dostát image, kreditu. Patřičná snaha žen zářit, být sexy, mít šarm zahustí parfémy prostoupený vzduch.

Vary, ach filmové Vary. Těžko jejich absurdní a zároveň vypovídající kvas nemilovat. I Mr. Samuel Beckett by zatleskal. I já se ho zúčastním. Kdo by odolal.

MÓDNÍ POLICIE S FRANTIŠKOU ČÍŽKOVOU NA KOLONÁDĚ – V úterý 5. 7. od 14 hodin na Mlýnském nábřeží u Lázní III

 

Fotogalerie
19 fotografií