Z vyjádření Blanky Matragi pro ČTK lze soudit, že vskutku hodlá z nenápadné, tuctově působící a fádně oblékané Ivany stvořit atraktivní lady. První dámu, jejíž noblesní skříň drží důstojný krok s předpisovými manželkami jiných státníků.

"Při výběru střihu a tvarosloví docenila mé rady, ale při výběru barev si prosadila ty, které jsou jí blízké - barvy moře, přírodní tlumené barvy a ocelově šedou a stříbrnou," pronesla na adresu Zemanové v Bejrútu dlouhá léta žijící a tvořící návrhářka, jež svou značku postavila na přepychových velkých toaletách a svatebních modelech. A také neopomněla dodat, že paní Ivana prý ocenila multifunkčnost, komplexnost a nadčasovost její kolekce. Což je v případě k módě značně laxní, na sídlišti v paneláku pobývající ženy dosti udivující.

Zalichotit prezidentovi, obléknout manželku

Matragi, která Miloše Zemana podpořila v tažení na Hrad, se zřejmě cítí být jako dvorní návrhářka první dámy povolaná a dokonce se neváhá s budoucí hlavou státu srovnávat: „Jsme oba z Vysočiny a jsme si, myslím, velmi podobní v otevřenosti, s níž přistupujeme ke světu, ve spontánních reakcích. Také se mi v jeho volebním programu líbilo, že bojuje proti amatérismu - to je i moje krédo. Bez ohledu na tyto servírované podobnosti nicméně zůstává otázkou, zda spojení tak diametrálně rozdílných žen přinese kýžený výsledek. Obávám se, že nikoli.

Blanka Matragi miluje dekorativnost. Okázalost. Zdobnost. Luxusní materiály, ornamentální výšivku, malbu na hedvábí, blyštivé kameny. A neméně efektní, pro někoho až křiklavá je i v neformálních módních kolekcích. Což je styl, který se se střízlivou, první dámy hodnou elegancí neslučuje. O naturelu paní Zemanové nemluvě.

Počkejme si tedy, jak namlouvání Blanky Matragi s budoucí první dámou (prý i s její dcerou Kateřinou) dopadne. Počkejme si, zda její modely obléknou na prezidentskou inauguraci. A pokud ano, jaké vlastně budou. Dozvíme se, kolik stály? Ceny Matragi jsou i pro lidi s nadstandardními příjmy nedostižné, přímo omračující…

Františčino hodnocení modelů Blanky Matragi

Téma black & white a grafické členění plochy je samo o sobě navýsost efektní. Ale Matragi ještě přidala neméně nosnou korálkovou výšivku a kolem dekoltu hedvábný satén. Nic umírněného.
Autor: Profimedia.cz

Řasený tyl, sametový šůsek lemující pas a opět pompézní výšivka. První slečna by rozhodně měla odolat, pokud nechce působit jako nesoudné děvče, které si hraje na madame Pompadour.
Autor: Profimedia.cz

Hedvábné, ručně malované i vyšívané róby patří do zdobných kulis omamně bohatého světa šejků, do pohádek tisíce a jedné noci nikoli na Pražský hrad, kde vládne důchodce z Vysočiny milující kostkované papuče.
Autor: Profimedia.cz

Nejen velké toalety, ale i společenské modely s délkou kolem kolen omamují výšivkou a spoustou blyštivých kamenů. Střízlivá elegance, jež prvním dámám sluší je zkrátka Blance Matragi vzdálená.
Autor: Profimedia.cz