Bronzové děvčátko v hodnotě 200 tisíc korun bylo součástí sousoší 82 dětí (18 milionů korun), které byly zplynovány v roce 1942. Rodena coby hlavního hrdinu velkofilmu Lidice, který má premiéru už v červnu 2011, krádež naprosto vyvedla z míry.

Domluvil se proto s producentem Adamem Dvořákem a hodlá věnovat část svého honoráře jako odměnu pro toho, kdo sošku vrátí. „V opačném případě se postarám o výrobu nové sošky nebo přispějeme na zdokonalení bezpečnostního zařízení, aby se něco takového už nemohlo opakovat,“ dodal Roden.

Roden chce pomoct

Jak Blesku totiž potvrdil ředitel památníku Milouš Červencl, bezpečnostní systém hlásí poplach i při běžném pohybu větví. „Na každý poplach vyjíždí agentura a hlídač se psem. Tentokrát ale byli zloději rychlejší. Systém zaznamenal dvojí vniknutí. Tam a zpět,“ vysvětlil Červencl s tím, že výjezdovka ani hlídač ztrátu bezprostředně po krádeži nezaznamenali.

„Po zavražděných lidických dětech nezůstalo kromě tohoto sousoší nic,“ říká Adam Dvořák a dodává: „A teď jedno z dětí někdo ukradl. Je jasné, že to dělal pro peníze. Za lidické dítě získá ale ve sběrných surovinách pár stokorun. Snad se v dotyčném pohne svědomí. A chci upozornit, že odměnu vyplatíme i tomu, kdo nalezení sošky umožní.“ Červencl je filmařům vděčný. „Děkuji moc tvůrcům filmu Lidice. Je mi z toho opravdu smutno. Děvčátko tím, že ho vylomili, poškodili.“ Roden proto prosí všechny, kteří by měli o soše jakékoliv informace, aby volali Policii ČR 158 nebo je zaslali na tip@blesk.cz

Fotogalerie
1 fotografie