Sencov byl odsouzen v roce 2015 na 20 let vězení za podezření z terorismu na Krymu, který Rusko anektovalo v březnu 2014. Sencov vinu nepřiznal, obvinění odmítal jako vykonstruované za pomoci zfalšovaných důkazů. Od května drží hladovku a požaduje, aby bylo propuštěno dalších 64 Ukrajinců.

Protesty na podporu všech vězněných trvají už čtvrtým rokem. Před třemi měsíci Sencov vyhlásil neomezenou hladovku za propuštění své i všech nezákonně vězněných ukrajinských aktivistů v Rusku.

Podle některých zpráv se Sencovův zdravotní stav zhoršuje, obavy o něj vyjádřila řada mezinárodních institucí i jednotlivců. Oficiální ruská místa to odmítají. Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International proces se Sencovem kritizovala jako stalinistický.

K podpoře Oleha Sencova se již v minulosti čeští tvůrci přidali. "Tímto iniciujeme řetěz pětidenních hladovek, který bude zahájen symbolickým ránem 21. srpna 2018. Na začátku či kdykoli v následujících pětidenních cyklech se může připojit úplně každý. Zahajujeme tento řetěz s nadějí, že pro každých pět dnů se najdou pokračovatelé, dokud se Sencovův případ nevyřeší," uvedli zástupci ARAS. Připraveni hladovku držet jsou Janeček, Václav Kadrnka, Zuzana Kříhová, Eva Papoušková, Radim Špaček a Roman Vávra. 

Fotogalerie
10 fotografií