Před osmdesáti lety se Jiří Kodet narodil Jiřině Steimarové (†91) a sochaři Janu Kodetovi (†64). Ovšem těm manželství nevydrželo. Jiřina poté s automobilovým závodníkem Jaroslavem Juhanem (†89) zplodila další dvě děti, dcery Julii Juhanovou (70) a Evelýnu Steimarovou (72).

Také Jan se posléze znovu oženil a narodil se mu syn, dnes známý malíř Kristian Kodet (69). „Žili jsme s Jirkou, Evelýnou, s mým tátou a mámou pohromadě. Jirka se s mým otcem snášel velice dobře, on ho učil jezdit na kole a bruslit. Bylo to šťastné období,“ vysvětlovala komplikovanou rodinnou situaci Julie Juhanová v knize Život ve stínu slavného hereckého rodu Steimarů.

Idylka ale skončila, když byly Julii čtyři roky a její otec emigroval do Ameriky. Nejenže rodina měla problémy s režimem, ale hlavně je zasáhl stesk. „Hlavně Jirkovi se hrozně stýskalo, protože měl mého tátu moc rád,“ vysvětlila Julie. Podle ní jeho fixace na otčíma byla natolik silná, že si »nabrnkl« jeho někdejší milenku. „V době, kdy jsme bydleli v bytě po Jiřím Trnkovi, objevila matka v noci na záchodě krysu. Křičela tak, že na chodbu vyběhl Jirka s fleretem (bodná zbraň lehčí než kord – pozn. red.), aby zvíře zabil,“ líčí žena humornou historku.

Jenže kromě zvířete byl v domě ještě jeden nezvaný host, Jiří měl totiž v ložnici dámskou společnost. „Spolu s ním vyšla z pokoje taky jistá paní Hlaváčková, manželka známého klavíristy. Byla to stejná paní, s níž byl táta ještě před emigrací nevěrný své ženě. Takže doteď nevím, zda měla máma větší šok z krysy, nebo z toho, že má Jirka s jejím druhým mužem stejnou milenku,“ vyprávěla se smíchem sestra herce z Pelíšků.

V nich si ostatně Kodet zahrál tak trochu sám sebe a ve filmu se objevily dokonce i některé jeho vlastní zážitky. Slavnou hlášku „Proletáři všech zemí, vyližte si p**el!“ prý s oblibou křičel z balkonu do dvora již v mládí, ovšem pod ním byla naštěstí jen prádelna. „V Ostravě, kde nějaký čas působil, vylil mísu se srnčím na víně jen proto, že první žena Renáta připravila místo knedlíků pro hosty halušky. Všichni nakonec skončili v místním bufetu na buřtech s cibulí!“ odtajnila Julie.

VIDEO:  To nejlepší z Pelíšků, kde Kodet ztvárnil jednu ze svých nejlepších rolí

Video
Video se připravuje ...

To nejlepší z Pelíšků youtube

 

Fotogalerie
27 fotografií