Nezapomenutelná Tornádo Lou z filmu Limonádový Joe prý nechtěla, aby lidé nad jejím odchodem truchlili. „Určitě je teď mamince líp a je vysvobozená,“ věří její dcera, výtvarnice Zuzana Hášová (55). „Řekla jsem mamince vše, co jsem jí chtěla říct. Možná je mi teď máma ještě blíž, než když byla v nemocnici. Teď už tady mám vedle sebe její duši a za to jsem ráda,“ dodala Hášová.

Nejméně dva a půl roku bojovala jedna z nejkrásnějších českých hereček s Alzheimerem, který ji připravil o většinu vzpomínek. Přesto ale pořád žila divadlem. „Musím už na jeviště,“ omlouvala se návštěvám, které za ní chodily do Alzheimercentra v Průhonicích.

Video
Video se připravuje ...

Konec nenávisti Harapese a Fialové? Tanečník vzkazuje: Květo, vše zapomenuto! DAVID TUREK, JAROSLAV BOUDA

A jako buddhistka se těšila, že se zase vrátí v jiném životě! „Když jsme byli s Květou na jednom z posledních zájezdů, mluvilo se o reinkarnaci,“ vzpomíná producent Vítek Chadima (55). „Jeden z diváků Květě řekl, že se hodlá vrátit zpět, a zda to má ona taky tak. Odpověděla, že samozřejmě doufá, že se zase uvidíme...“ vzpomíná Chadima.

Herečka proslula velebením nemocí, které vedlo u lidí okolo ní až k pocitu, zda to není jen nějaká póza, která jí pomáhá přežít. Říkala například „čím hůř, tím líp“ nebo „mládí je plevelné, stáří osvobozující“. Nešlo ale o žádnou její masku. „Já už nic nepředstírám,“ prohlašovala herečka. „A nevadí mi ani smrt! Smrt je nelevnější cestovka! A já jsem zvědavý turista...“ dodávala s humorem sobě vlastním.

Alzheimera měl i manžel

Zdálo se neuvěřitelné, když o Velikonocích 2015 Květa Fialová začala pociťovat příznaky Alzheimerovy choroby. Vždyť jí trpěl její manžel, režisér Pavel Háša (†80). Nakonec nebylo zbytí a herečku musela rodina umístit do zdravotnického zařízení v Průhonicích. I tam ji její příznivci a nejlepší kamarádi navštěvovali.

Na dceru přepsala byt i chalupu

Květa Fialová ještě s čistou hlavou přepsala v roce 2010 na dceru byt v pražských Dejvicích a chalupu v Chřibské (na snímku). Přála si, aby jednou v jejím bytě bydlela vnučka Dominika (27), která zatím žije s rodiči v Hostivaři.

Zemřela Květa Fialová (†88): Už nepoznávala okolí, mysl jí zakalil Alzheimer!

Video
Video se připravuje ...

Zemřela Květa Fialová (†88): Už nepoznávala okolí, mysl jí zakalil Alzheimer! redakce Blesk TV

Fotogalerie
21 fotografií