Režisér Jindřich Polák (†78) a scenárista Ota Hofman (†61) při obsazení role doktora Jacquese Michella nejprve vsadili na jistotu, jelikož Hanzlík už měl v době natáčení v roce 1981 za sebou řadu ze svých nejznámějších rolí – například ve filmech Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách či v Léto s kovbojem.

Jenže co se týče Návštěvníků, nakonec ostrouhal. Údajně kvůli svému vztahu s Janou Brejchovou (77), kterou přebral Vlastimilu Brodskému (†81). Ten v legendárním seriálu hrál Velkého učitele alias dědu Drchlíka. Představa, že by se tehdejší sokové v lásce měli setkávat na place, tvůrce seriálu děsila.

Chtěli se vyhnout konfliktům, a tak jeden z herců musel z kola ven. „Tvůrci si dlouho lámali hlavu, protože chtěli oba. Pak vyhrál Bróďa. O něj prostě stáli víc,“ uvedl pro Aha! pamětník s tím, že Drchlík byl nejen klíčovou postavu, ale navíc ji Hofman napsal Brodskému přímo na tělo. Přeobsazen tak byl Hanzlík a na jeho místo po boku Dagmar Patrasové (61), Josefa Dvořáka (75) a Josefa Bláhy (†70) nastoupil tehdy nepříliš známý Jiří Datel Novotný (73) ze Semaforu.

Tam začínal jako tajemník Jiřího Suchého (85), posléze tu působil jako tanečník a nakonec se propracoval k herectví a režii. Přídomek Datel, který měl od deseti let, začal oficiálně používat proto, aby si ho nikdo nepletl s kolegy stejného jména a nezaměnil jim třeba honoráře.

Z Návštěvníků se po prvním odvysílání v roce 1983 stal hit, který oblibu diváků neztratil ani po letech a je opakován dodnes. Naposledy jen před pár dny skončila jeho repríza na Nově. Diváci si už dnes jen stěží dokážou představit někoho jiného v roli kultivovaného lékaře, který se otočil za každou sukní. V seriálu sváděl manželku Jiřího Cízlera (†76) v podání Jitky Molavcové (67) i tmavovlasou lékařku, kterou hrála Dana Bartůňková (59).

VIDEO: Vzpomínky fotografa Návštěvníků na natáčení: Brodskému vybouchla slivovice

Video
Video se připravuje ...

Fotograf Návštěvníků: Brodskému při natáčení vybouchla slivovice Jindřich Bíč, Karolina Hošek

Další změna v obsazení v Návštěvnících se pak týkala role otce Bernaua. Manžela Dagmar Veškrnové, později Havlové (64), měl představovat Pavel Zedníček (67), jenže byl v té době hodně časově vytížený, a tak musel odmítnout. Později v 80. letech si pak s Veškrnovou skutečně manželský pár zahrál, konkrétně v Chobotnicích z II. patra.

Autoři, kteří byli nuceni znovu měnit plány, znovu zabrousili ve vodách Semaforu a sáhli po Eugenu Jegorovi (†55), který se kromě herectví věnoval i muzice a dokázal zahrát na všechny myslitelné nástroje. Jegorov zemřel předčasně, za volantem dostal infarkt.

 

Fotogalerie
31 fotografií