Na první pohled to nemá logiku! Představitel vyšetřovatele Olivera Hajna z Kriminálky Anděl si zachránil kůži podáním návrhu na zahájení insolvenčního řízení, tedy osobního bankrotu. Měl tak naději, že nepřijde o střechu nad hlavou pro sebe a těhotnou přítelkyni Pavlu.

Pokud by mu totiž soud dal za pravdu, exekutoři by mu nezabavili majetek, ale více než dvoumilionové dluhy by pět let splácel ze svých příjmů, jež by inkasoval přímo insolvenční správce. Podle zjištění Blesku teď ale herec doručil k soudu dokument s názvem Zpětvzetí Insolvenčního návrhu.

Zfušovaný návrh

„Podával jsem ho k soudu v mylném domnění, že jediná přípustná varianta řešení úpadku je nepatrný konkurz prohlášený na majetek mé osoby,“ vysvětluje v soudním lejstru, proč najednou otočil. Nepatrný konkurz je odborný termín značící zjednodušenou variantu konkurzu pro nepodnikatele a malé dlužníky.

Námi oslovený právní expert Martin Šváb, ředitel právního oddělení Provident Financial, si poslední Taclíkův krok vysvětluje takto: „Pan Taclík se nejprve rozhodl podat návrh na oddlužení sám. Ale od prvního července je možné podat ho jen přes akreditovanou osobu. Proto kvůli této chybě musel vzít návrh zpět a podat jej znovu.“ Taclíkovu žádost by měl teď zaštítit spolek Boj s dluhy, který by mu měl pomoct sepsat návrh nový.

V dluhové pasti

Herec se do dluhové pasti dostal už v roce 2004, kdy ztratil schopnost splácet úvěr od banky. Pak se navalily další dluhy a začarovaný kruh se zastavil až na částce 2 400 000 korun. A teď sám neví, jak ze šlamastyky ven...

Kdo mu pomůže?

Spolek Boj s dluhy podle obchodního rejstříku vznikl teprve před dvěma měsíci. Ve svém portfoliu sice slibuje asistenci při »řešení následků platební neschopnosti«. Neposkytuje ale služby ekonomických poradců ani zastupování u soudu. Pomoct mu tak zřejmě má hlavně se sepsáním potřebných dokumentů.

BLESK Víte, že...

Insolvenční navrhovatel může vzít insolvenční návrh zpět až do vydání rozhodnutí o úpadku.

VIDEO: 103 tisíc Čechů bankrotuje. Kdo na nich v bídě ještě vydělá?

Video
Video se připravuje ...

103 tisíc Čechů bankrotuje. Kdo na nich v bídě ještě vydělá? Klára Bruclíková, Blesk Zprávy

Fotogalerie
24 fotografií