Seriály Byli jednou dva písaři, F. L. Věk, Bambinot, Arabela či komedie Pane, vy jste vdova, Marečku, podejte mi pero, Což takhle dát si špenát a další a další. V nich Sovák zářil, ale jako „zasloužilý umělec“ měl tabulkový plat. „Sovák měl v té době za den 800 korun. Předtím měl 600, to šlo podle toho, jak byl populární a kdo jak tajemně rozhodl. Větší už měli jen ‚národní umělci‘. Ti měli 1300 za filmovací den,“ řekla Sováková.

Video
Video se připravuje ...

Výročí smrti Jiřího Sováka: Jak Bohdalová vzpomíná na slavnou scénu? Petr Macek, Petr Soukup

„Myslím, že oproti dnešním lidem, kteří nejsou podle mého herci, pouze jsou ‚u herců‘, to je směšné. I když ta relace je jiná, rohlík stál 30 halířů, ale i tak…,“ dodávala manželka legendárního herce. 

A kolik natáčecích dnů za každý film tedy herec měl? „Suma, kterou si pamatuji přesně, je honorář za film Cirkus v cirkuse, tam je na plátně pořád, tam dostal přes 19 000. Ale ještě musel něco vracet na daních. Říkal potom smutně, že kvůli tomu musel jet vlakem do Moskvy a lítat do Lvova. To ho přivádělo k zuřivosti. Vím, že ty výlety do Sovětského svazu neměl rád a nekončily šťastně. Když tam byli s Národním divadlem, tak mi se smíchem říkal, že bydleli v hotelu, který byl tak velký, že když se tam narodíte, a každý den bydlíte v jiném pokoji, tak se dožijete osmdesáti let…“ smála se Sováková, která manžela přežila o 19 let. Zemřela v dubnu letošního roku. 

Video
Video se připravuje ...

40 let s Chalupáři: Nová fakta o slavném seriálu! Petr Macek, Jan Jedlička

Fotogalerie
27 fotografií