Talkshow Karla Šípa Všechnopárty patří k divácky nejoblíbenějším pořadům České televize. Sledovanost silvestrovského dílu si tentokrát moderátor navíc pojistil i tím, že pozval národem zbožňovanou herečku Jiřinu Bohdalovou (84), která na nabídku kývla, ačkoliv nedostala žádný extra oslňující honorář.

Za účast v zábavném pořadu dostala stejně jako další dva hosté, Václav Kopta (50) a Vincent Navrátil (18), částku 10 000 Kč. Vzhledem k tomu, že Bohdalová patří mezi nejznámější a nejlépe placené herečky u nás, je pro ni tento obnos pakatel. Obvykle Jiřina za natáčecí den seriálu či filmu obdrží nejméně dvojnásobek.

Proč souhlasila? Právě kvůli Karlu Šípovi, s kterým už mnohokrát vystupovala v různých scénkách (často i na Silvestra). Dokonce s ním měla podle svých slov jednou vystupovat i zcela zadarmo. Šíp je pro ni prý totiž jakýmsi následovníkem jejího bývalého parťáka z Televarieté Vladimíra Dvořáka (†74). Coby autor a moderátor Všechnopárty ale Šíp rozhodně z natáčení s prázdnou neodešel. „Za jeden díl inkasuje sto tisíc,“ uvedl zdroj z Kavčích hor deníku Aha! „A proslýchá se, že chce do budoucna přidat…,“ dodal.

O takových pohádkových sumách si mohl Dvořák zřejmě jen nechat zdát, jelikož dříve byly honoráře bavičů podstatně nižší. Asi nejoblíbenější průvodce Silvestrem a báječný vypravěč historek a vtipů Vladimír Menšík (†58), si za natáčecí den přišel třeba jen na 600 Kčs.

Stejně tak filmové role nebyly zdaleka tak dobře placené jako dnes. Za roli maminky Kateřiny v komedii století S tebou mě baví svět Jana Šulcová (68) dostala 13 800 Kč, což by pro její kolegy například z Ordinace v růžové zahradě 2 představovalo spíše denní taxu.

Ovšem pokud se jednalo o žádané budovatelské filmy, mohli si herci pořádně namastit kapsu. Role nerudného revizora Gustava Anděla v nedávno reprízovaných filmech Dovolená s Andělem a Anděl na horách tak jeho představiteli Jaroslavu Marvanovi (†72) přinesla honorář 45 600 Kčs.

Co se týče vystoupení a cest po republice, má většinou bavič v současnosti pevnou taxu obvykle v hodnotě pětimístných částek. Moderování jedné akce tak vynese například Janu Rosákovi (68) 35 000 Kč, Petru Rychlému (50) 40 000 Kč a Martinu Dejdarovi (50) dokonce rovných 60 000 Kč.

Fotogalerie
16 fotografií