Národem milovaná a k životu vždycky pokorná herečka zažívá asi nejtěžší chvíle života. Na plicích jí objevili nebezpečné ložisko, musela podstoupit operaci, při které přišla o část pravé plíce, a teď v nemocnice napjatě vyhlíží výsledky histologického rozboru odebrané tkáně.

Zda bylo ložisko zhoubné (maligní), či nikoli (benigní), rozhodne nejen o dalším postupu lékařů, ale hlavně o její prognóze.

Histologické vyšetření trvá ale minimálně deset dní a po ty Libuška setrvá v mučivé nejistotě. Největší oporou v nelehkých chvílích je jí pochopitelně milující manžel Josef Abrhám (74).

Ať už histologie prokáže cokoli, jisté je, že Libuška si po operaci poleží ještě dlouho. Potom bude následovat klidový režim, rehabilitace a dechová cvičení. Jestli bude moci strávit Vánoce doma, lékaři ještě nerozhodli, ovšem nevylučují to.

Tak šel čas – od nálezu po rehabilitaci 24. 11.

24. 11.

Herečka ve Fakultní nemocnici v Praze-Motole podstupuje předoperační vyšetření. Na plicích jí totiž objevili podezřelé ložisko a verdikt zní: Musí okamžitě z těla ven.

25.11.

Šafránkovou vezou na operační sál. Lékaři musí "Popelce" otevřít hrudník a při operaci vzít část horního laloku pravé plíce, celkem asi pětinu orgánu. Zákrok je náročný a trvá téměř tři hodiny.

27. 11.

Nastávají závažné pooperační komplikace. Libušce se špatně dýchá a cítí bolest na hrudi. Lékaři konstatují pneumotorax, což je stav, kdy vzduch vniká i do prostoru mezi poplicnicí a pohrudnicí, kde má jinak panovat podtlak. Plíce se v důsledku toho smrští (zkolabuje) a přestává "dýchat".

28.11.

Zdravotní stav herečky se lepší. Už neleží na jednotce intenzivní péče, ale na běžném oddělení.

29.11.

Šafránková podstupuje krevní testy, je jí pořád lépe. Dokazuje to i fakt, že přijímá návštěvy. Celý páteční večer, celkem asi čtyři hodiny, zůstává u jejího lůžka manžel Josef Abrhám. Odjíždí až s půlnocí.

30.11.

„Popelka“ začíná s respiračním cvičením - nádech nosem, výdech ústy, dechové pauzy.

1.12.

Hlavně ale netrpělivě čeká na výsledky histologie.

Fotogalerie
10 fotografií