Kniha, která může způsobit těžké spaní jak mnoha politickým celebritám, tak svému autorovi, se jmenuje V labyrintu zpravodajských služeb. Jiří Růžek ji pokřtil včera a Blesku řekl, že v hlavě nosí informace, které  by mohly otřást Českem.

Mezi nejzajímavější pasáže jeho vzpomínek patří ta, kdy popisuje, jak mu spisovatel a politik Radek John volal brzy po jeho nástupu do vedení BIS v roce 1999.

„Vcelku agresivně na mě nastoupil a řekl: »Pane řediteli, jakým právem evidujete moji ženu jako tajného spolupracovníka StB!? Žádám vás, abyste ji okamžitě vyňal z této evidence, jinak vás budu veřejně skandalizovat!«"

Skandalizace?

"Byl jsem trochu překvapen formou i obsahem sdělení, nicméně ve vší zdvořilosti jsem mu odpověděl: »Pane Johne, já nenesu vůbec žádnou odpovědnost za to, že se vaše paní ocitla v evidenci StB. A zcela jistě nemohu učinit nic pro to, aby z ní byla vyjmuta, neboť registry svazků i svazková agenda jsou ve správě ministerstva vnitra. Cítí-li se vaše paní poškozena ve svých právech činností StB, nechť se obrátí na soud. A budete-li mne skandalizovat nebo ne, je mně úplně jedno.«"

John s Adamovskou se kvůli nařčení ze spolupráce se StB skutečně soudili. Ovšem kvůli článkům v Necenzurovaných novinách antikomunistického aktivisty Petra Cibulky (63). Proběhlo i několik líčení, nakonec však měl John žalobu stáhnout.