Na jevišti do posledního dechu. Takové bylo přání Jana Kašpara, herce Divadla Járy Cimrmana. "Honza si moc chtěl zahrát s kyslíkovým přístrojem, protože dýchat už nemohl. A tak 19. května účinkoval v pohádce Dlouhý, Široký a Krátkozraký v roli Děda Vševěda i s těmi hadičkami, co mu vedly k nosu a dávaly mu kyslík. Byl to hrdina," zavzpomínal na kolegu známý herec Zdeněk Svěrák, který se před třemi lety musel vyrovnat i se ztrátou autorského parťáka Smoljaka.

Svěrák: Při pohledu na Kašpara byly moje starosti malé

Kašpar byl podle Svěráka úžasným a poctivým pracantem v zákulisí i na jevišti. Z kulisáka se vypracoval na herce a divadlo neopustil ani poté, co koncem 80. let po nehodě ochrnul a pohyboval se na vozíku.

Smoljak se Svěrákem pak pro něj psali "sedací role", jako byl například zvědavý invalida Jirka Karásek v Záskoku. "Ty máme dodnes a když už Honza není, tak bude muset na vozíku jezdit někdo, kdo umí chodit," podotkl Svěrák.

"Pro mě byl úžasným vzorem v tom, že vůbec neskuhral. Vždycky, když jsem se sám pral s nějakými starostmi, říkal jsem si: A co Kašpar? V porovnání s jeho problémy byly ty moje malé. Nanejvýš řekl, abychom ho nechali, že má křečky, což znamenalo, že má křeče. Chvilku si mnul ruce, bolestí se zbavil a byl zase v pohodě," dodal Svěrák.

Jeho kolegové hráli, Kašpar umíral

Připomněl také Kašparovy zásluhy o založení Centra Paraple. "Právě on to byl, kdo přišel s nápadem, že bychom mohli zkusit vybírat peníze a ten dům postavit," dodal k projektu centra pro paraplegiky.

V průběhu dneška se pak ve foyeru žižkovského Cimrmanova divadla objeví pietní místo s fotografií a květinou. "Představení nerušíme, protože jsou všechny role alternované," uvedl však manažer souboru a herec Václav Kotek. Kašpar skonal v úterý večer ve spánku po plicních problémech prakticky ve chvíli, kdy jeho kolegové dohrávali na Žižkově Posla z Liptákova. 

Fotogalerie
7 fotografií