Za působení ve vědomostní soutěži "Chcete být milionářem" dostal Vladimír Čech v letech 2001 až 2003 ceny pro nejoblíbenějšího moderátora v anketě TýTý. V té době však již za sebou měl řadu jiných rolí rolí. V divadle, ale i životě. V roce 1977 vystudoval DAMU a prošel si řadou scén - začínal v Ostravě, ale hrál i v Opavě, Olomouci, Pardubicích, na Kladně a v Praze.

Občanské fórum

Ze světa umění se však dostal i do politiky - to když se v roce 1989 stal jednou z vůdčích osobností Občanského fóra na Pardubicku a po revoluci dokonce usedl na dva roky do poslanecké lavice České národní rady.

Politika ho zajímala vždy, táhlo ho to však i do rádia a televize, která ho uvedla do širšího diváckého povědomí a vytvořila mu výraznou "televizní image". Spojení Vladimír Čech - milionář je živé dodnes.

Čech má však v portfoliu i další jiné zajímavé herecké zkušenosti. Proslul i jako dabér, namluvil například animovaného kocoura Garfielda. Není divu, že se prosadil i v této oblasti - dopomohl mu k tomu jeho charakteristický hlas. Ten zdědil po otci.

Herecké geny

K velké kariéře byl "průvodce milionářů" Čech předurčen. Měl k ní zkrátka vrozené geny. Jeho otec Vladimír Čech starší, rodák z Podkarpatské Rusi, zažil na prknech, která znamenají svět, mnoho úspěšných sezon. A dostal se i do rozhlasu a Československé televize, kde jeho hlas zazněl v řadě pořadů. Čechův otec se zde také seznámil s půvabnou hlasatelkou Hedou, dodnes žijící rozhlasovou legendou. V červenci 1951 se jim pak v Praze narodil syn Vladimír.

Heda přežila manžela i syna

Čechova maminka Heda oslaví v létě úctyhodných 85. let. Proslula svým mimořádně kultivovaným projevem, i příjemným vzhledem. Po roce 1968 však musela během normalizace opustit Československou televizi a ustoupila do ústraní.

Namlouvala třeba magnetofonové kazety pro slepce. Po revoluci se pak stala na dva roky poslankyní České národní rady společně se svým synem.

Svého manžela i syna však přežila. Může za to rodinné prokletí - Lynchův syndrom, kvůli kterému se v těle tvoří řada nádorů. Vladimír Čech starší zemřel na Štědrý den v roce 1990, nemoc mu znemožnila v posledních letech jeho života nadále se herecky angažovat. Vladimír Čech mladší pak odešel do hereckého nebe dnes.