Móda vždycky reaguje na stav společnosti, její standard, rozpoložení. Uspokojuje potřebu změny, parádivosti, prezentace. Vypovídá o životním stylu, společenském statusu jedince. Většina jejích tendencí má životnost velmi krátkou, ale některé se chytnou, dvě tři sezóny přežijí. A jen z minima trendů se stane masově oblíbený šlágr, jehož se ulice drží, i když už je z hlediska módy mrtvý, totálně out. Nicméně ikonickou roli, úspěch, který zaznamenal, mu nikdo upřít nemůže. Bez ohledu na to, zda byl vkusný, či nikoli. Vkus přece není pro masovou popularitu až tak důležitý. Tady je leckdy větší pákou drzost. Odvaha bořit zažité principy věci. Ignorovat konvence.

Mokasíny a bílé froťáky

Michael Jackson byl módní ikonou. Mimo jiné přivedl k životu i bílé froté ponožky v mokasínech
Autor: Profimedia.cz

V Americe oblékl zpěvák Michael Jackson úzké, nad kotníky sahající cigaretové kalhoty, z nichž vykukovaly silnější sněhobílé žebrované ponožky. Na nohy obul skvělé černé mokasíny, předvedl tzv. měsíční tanec a svět dostal do kolen. K nám móda bílých ponožek a mokasín dorazila o dost později, ale o to déle se tu udržela. V masovém měřítku pak doznaly mokasíny Jacksona změnu. Často se jednalo o levné, s kreativním nevkusem variované lepené boty, jež koženou podrážku postrádaly a leckdy byly na mechové gumě. A v nich svítily sportovní, tristně krátké, pruhem často obdařené froté ponožky...

Vagabundský styl grunge

Zpěvák Dan Bárta má ke stylu grunge blízko na pódiu, v městském civilu i na cestách
Autor: Archiv Blesku

Americké město Seattle, Kurt Cobain se skupinou Nirvana dali světu styl grunge, jenž se netýká jen hudby, ale i módy, životní filosofie vůbec. Unisex styl grunge oblečení a úpravu zevnějšku těžce ignoruje. Libuje si v plandavých ošoupaných svršcích. Zejména v kostkovaných flanelových košilích. Dívky kombinují něhu s brutalitou. Romanticky květované šaty s těžkými botami zvanými martensky. K sukním navlékají roztrhané punčocháče, síťované punčochy. Stejně jako pánové módu posílají do háje. O to absurdnější je, že módní průmysl na přijímaný grunge ihned zareagoval. Konfekčně jej zpracoval a vydělal na něm pohádkové peníze. I u nás dodnes styl grunge svou stopu zanechal, je stále v různých subkulturách patrný.

Boty Dr. Marten´s a All-Stars Converse

Hudebník a producent Jan P Muchow neváhal na galaveču Nadace Slunečnice Heleny Houdové skombinovat formální obleks plátěnými teniskami Converse
Autor: Archiv Blesku

Subkultur, které nás od počátku devadesátých let atakují, splňují potřebu jinakosti, vzpoury, nezávislosti, byla a je celá řada a některé vnější znaky měly či mají společné. Patří k nim i kultovní kožené boty boty Dr Marten´s, jejichž výška se počítá na dírky. Stejně tak plátěné tenisky Converse, které zdaleka nejsou jen součástí grunge. Jsou prostě nesmrtelné, skvělé a oslovují už dvacet let! Staly se součástí mnoha stylů, včetně kreativního a na vkus náročného trendu, jenž provokativně slučuje neslučitelné.

Tattoo a piercing

Kačenka Kornová si nechala zpočátku módy tattoo udělat přes celý kříž ornament. A stovky žen si jej daly vytetovat také...
Autor: Archiv Blesku

Ještě na začátku devadesátých let byla tetovaná kůže spojovaná s kriminálem a o body piercingu jsme v Česku neměli tušení. Přesto se propíchnuté, platinou, titanem a nejčastěji chirurgickou ocelí zkrášlené tělo víceméně stalo samozřejmostí. Piercing na bradě, v jazyku, v obočí. Piercing na bradavkách a hlavně v pupíku, který krátké topy svého času odhalovaly… A ještě větší popularity doznalo tetování nesoucí se napříč kulturou a společností. Kérky zdobí skejťáky, pankáče, anarchisty, skinheady, technaře, neohippies, satanisty. Taky hvězdy showbyznysu včetně právníků, manažerů, politiků bez ohledu na pohlaví. Tetování je fenomén, i když svůj boom má ze sebou.

Push up podprsenka

Podpůrná podprsenka Wonderbra katapultovala Evu Herzigovou ke hvězdám
Autor: Archiv Blesku

Tohle prádlo dokáže nemožné. I ploché krasavici udělá svůdný žlábek mezi ňadry, iluzi vnad napomůže nafukovacími či gelovými polštářky. Jeho vznik je navíc hodný Hollywoodu – push up podprsenku vymyslel americký miliardář, letecký konstruktér, pilot, režisér, a velký obdivovatel žen Howard Huges. Ale na svůj masivní sukces si musela počkat až do devadesátých let, kdy ji značka Wonderbra expandovala po celé planetě a pro kampaň si vybrala mladičkou Češku Evu Herzigovou, kterou tato reklama katapultovala mezi elitní topmodelky. A světové studie tvrdí, že push up podprsenka stabilně figuruje v první pětce nejoblíbenějšího oblečení a podle amerických statistik ji ženy označují za nejlepší módní počin všech dob!

Bílé nátělníky

Bílé tílko plus džíny jsou klasika, která je v garderobě Heleny Zeťové hezkou řádku let
Autor: Archiv Blesku

Bílé prádlové nátělníky Češi do konce minulého století vnímali jako intimní slupku oblečení. Ve Státech byly metaforou pro buranské taťky, kteří po pár pivech násilím zpacifikují své manželky. Nicméně doba se mění a nátělníky se staly sexy kouskem ošacení, který patřil ke klubové scéně, světu diskoték. A oblékal se i na párty pod sako... Na tělo obtažený pánský nátělník převzaly do své garderoby i ženy. „Neznám nic příjemnějšího, než bavlněné, vláknem Lycra poznamenané tílko. Může se nosit k různému oblečení a ženské tvary v něm decentně vyniknou,“ řekla kdysi v tisku Dara Rolins, která nátělníky stále miluje. Zejména bílé, jež s džínsy, pánskými kalhotami či plátěnou letní sukní dnes představují klasiku.

Cargo kalhoty

Beztvaré, montérky připomínající kalhoty s nakládanými kapsami vytrvale nosí i bývalý idol žen Vladimír Kratina
Autor: Archiv Blesku

Street style upřednostňující pohodlnost a ležérnost přinesl na přelomu století do módy cargo model plátěných kalhot s nakládanými kapsami. Byl inspirovaný pracovním oděvem a vojenským mundúrem a těžko by někdo předpokládal, že se stane masově oblíbeným kouskem pánského šatníku, součástí Čechy nepochopitelně oblíbeného outdoorového oblečení. Nejspíš za to mohou nohavice s praktickými, většinou nehezky vyboulenými kapsami. Urputnost, s níž cargo kalhoty někteří muži u nás stále nosí, je nevídaná a tak trochu děsivá.

Bermudy

Václav Bárta zvaný Noid si s uniformním vkusem ulice s oblíbenými bermudami nezadá
Autor: Archiv Blesku

Velké oblibě napříč generacemi se těší i bermudy, jimž se u nás často lidově říká kraťasy. Za jejich popularitou stojí fenomén jménem skate, který okouzlil tuzemské hochy počátkem devadesátých let. Bermudy od té doby doznaly jisté změny, už nemají jen široké nohavice do půl lýtek a spadlý sed. I na jejich nohavicích jsou leckdy nakládané kapsy, anebo jsou dokonce bez poklopce - v pase ukončené asexuální gumou či zdrhnutím na tkaničkou. A v letních dnech je v Česku nosí kdejaký muž. Chlapcem počínaje, starcem konče. Věk nerozhoduje. Pánové k nim obouvají tenisky či sandály, výjimečně mokasíny. Kombinují je s triky i košilemi. A bez uzardění v nich buransky vyráží do práce, na večírky.


Exhibice těhotenských břich

Eva Decastelo exhibovala s gravidním břichem i jako nevěsta. Průsvit, který na vzedmutém životu měla, opravdu fascinoval
Autor: Archiv Blesku

Ještě na počátku devadesátých let nosily gravidní ženy stanům podobné hábity či volné haleny s kalhotami na gumu. Ale pak přišla styl určující Madonna, která před šestnácti lety, kdy čekala dceru Lourdes, oblékla pod břich spadající džíny a k nim triko, které se vysoukalo vysoko nad pupík. Za své těhotenství se nestyděla, naopak jej vystavila na odiv. A spolu s ní i její následovnice. Naštěstí krátká, pupík odhalující trička vyšla z módy a místo nich nastávající matky vystavují těhotenské křivky v tělo obepínajících šatičkách. A hvězdičky showbyznyu v čele s Evou Decastelo se ve vysokém stupni fotí nahé, nebo ještě hůře v podprsence a tím křehkou poetiku odhaleného, těhotenstvím obtěžkaného těla dávají tvrdě všanc.

Metrosexuálové

Metrosexuálové už nejsou raritou naší společnosti. Patří k nim i mladý Ben Cristovao
Autor: Archiv Blesku

K fenoménům současnosti už hezkých let patří i muž zvaný metrosexuál. Sebevědomý, úspěšný chlapík jakékoliv sexuální orientace, jenž chce být maximálně přitažlivý. Do oblečení, kosmetiky, úpravy zevnějšku neváhá investovat nemalé prostředky. Depilace hrudníku, vyholené podpaží, pravidelná péče o vlasy, nehty, pleť je pro něj samozřejmostí. Stejně tak život v metropoli s nezbytnými butiky, vybranými restauracemi, bary, golfovými kluby. Dříve by byl takový mužský vnímán jako přehnaně zženštilý, dnes je samozřejmou součástí spektra české společnosti. Touhu po takové dokonalosti v podstatě odstartoval slavný anglický fotbalista a módní ikona David Beckham. Jeho reklama na prádlo Armani je nezapomenutelná!

Baseball čepice

Gipsy rapper Radek Banga má baseballku jako součást image
Autor: Archiv Blesku

Lidově se jim říká bejsbolky nebo kšiltovky. Jsou unisex a leckteří muži – malí kluci i starci- je dodnes milují. Málokdo však ví, že jejich novodobou historii začala psát před půl stoletím společnost New Era, jež šila čepice s rovným kšiltem bez zapínání vzadu pro hráče MBL. O tyhle modely byl zájem, ale pravou mánii odstartoval až kultovní režisér Spike Lee v roce 1996 a především ulice. Street style subkultury. Skate, američtí hip hopeři a rappeři... Stále jsou jich plné krámy, nabízí se v různém provedení a kvalitě. Mezi prestižní streetové značky patří DC, Fox, kultovní Quiksilver, výstředníky milující cirkus oslovuje Ed Hardy či Von Dutch.

Spadlé kalhoty, vystavené trenýrky

I Sámer Issa dal na půl žerdi popuštěnými kalhotami všem na vědomí, jaké nosí prádlo…
Autor: Archiv Blesku

Provokace je matkou nových trendů, které nekonvenční ulice povýší na fenomén. Na provokaci vsadila i reklamní kampaň na prádlo Calvin Klein, která prostřednictvím bílého rappera a uznávaného herce jménem Marky Mark nechala ženy pánům decentně nahlédnout do kalhot. Nastolila nadšeně přijímanou módu vyčuhujících slipů a trenek, jež se hezkých pár sezón na scéně masivně držela. A nadešla odezvu i v ženském šatníku. Díky americké zpěvačce Pink, jež si pod bokové kalhoty vzala zmíněné pánské slipy. Světu se jimi jako správně drzá holka pochlubila a on jí za to zatleskal.

Umělé nehty tvaru lopatky

Lepené drápy do tvaru lopatky jsou odpudivé, navíc out, ale z rukou českých žen příliš nemizí
Autor: Archiv Blesku

Rozvinutá společnost dokonalý zjev vyžaduje, patří k symbolu úspěšného člověka. A umělé nehty z gelu či pryskyřice k němu měly ženám dopomoci. Na přelomu dvacátého století tomuto trendu kdejaká z nich podlehla. Profese manikérky slavila boom a nehtová studia vznikala jak houby po dešti. Klientky z nich vycházely s tlustými, do tvaru lopatky zastřiženými drápy, jež si nechávaly lepit bez ohledu na riziko plísně, infekce. Decentní francouzskou manikúru, kterou móda gelových nehtů odstartovala, začaly posléze válcovat kýčovité potisky, třpytky, kamínky. Umělé lopatkovité drápy bohužel nosí leckteré ženy dodnes, i když jsou dávno v kurzu krátce zastřižené, přirozeně pěstěné nehty.

Holé lebky

Zpěvák, tanečník, herec a milovník módy Jiří Korn a svérázný muzikant Daniel Landa dokazují, že trend holých hlav oslovil muže různých typů, stylů, názorů
Autor: Archiv Blesku

Ještě před dvaceti lety se považovala holá hlava za handicap. Dneska pro mnoho žen představuje symbol úspěšného, testosteronem nabušeného, sexuálně výkonného chlapíka. Holohlavost se tedy stala vysoce maskulinním znakem a není jen výsadou světa vojáků, skinheads, muklů jako dřív.  Vyholené, nebo na pár milimetrů vysoký porost strojkem ostříhané hlavy se staly fenoménem, jenž našel odezvu napříč generacemi, bez ohledu na společenské postavení, životní styl. Tenhle módní šlágr se statusem evergreenu se připisuje stylotvorné ikoně, fotbalistovi Beckhamovi, jenž se před lety objevil s téměř holou hlavou, strništěm vousů a diamantem v uchu, jímž look charismatického drsňáka dotáhnul.

Přiznané podprsenky

Obléci na podprsenku rovnou sako, je sexy dráždivé, ale také velmi ošemetné, pokud nemáte smysl pro míru vyzývavosti, kterou evidentně populární herečka Zdena Studánková postrádá
Autor: Archiv Blesku

Dříve si ženy ramínka podprsenky úzkostlivě schovávaly, ve vykrojených  šatech je zespodu leckdy jistily patentkami. Zkrátka bylo nemyslitelné a dosti vulgární, aby vykoukla. Jenže i na tomto poli, jak se říká, móda trhla oponou. A zmíněné prádlo v dekoltu šatů, fazóně saka, o pár knoflíčku navíc rozepnuté blůze přiznala. Často barevně kontrastní podprsenková ramínka provokativně doplňovala topy v podobě košilek… Tenhle trend byl dráždivě sexy a milióny žen jej s nadšením přijaly. Bohužel zdaleka ne každá jej zvládla s potřebnou rafinovaností. S citem pro věc, jenž si s vulgární vyzývavostí nezadá.

Populární vietnamské tržnice a vítané fejky

Vietnamské tržnice s padělky masově populárního značkového oblečení a doplňků se pro méně solventní parádníky staly vítaným místem nákupů
Autor: Archiv Blesku

Mít džínsy, trika, mikiny od zn. Diesel, či Replay, tenisky od Nike nebo Pumy se stalo metou ulice. A postupem času do hitparády provinčních snobů přibylo prádlo Calvin Klein, kousky - především kabelky - od Gucci, Dolce & Gabbana. A úplně největší bombou, jež katapultovala mezi elitu, byly a mnohdy dosud jsou tašky Louis Vuitton. Nejlépe se známým monogramem či kanafasovou kostkou. Bohužel značkové džíny pro mnohé obnášely a obnášejí půlku mzdy, vuittonky platů několik. Naštěstí tu ale vyrostly vietnamské tržnice nabízející levné padělky. Tzv. fejky, které se za solidní peníz a v mnohem lepší imitaci koupí i na dovolené v Thajsku. Je to velmi smutné, ale je to tak. Vietnamské tržnice a fejky jsou fenomén.

Bokové kalhoty, závalce tuku a odhalené pupíky

Spadnout kalhoty dlaň nad rozkrok a odhalit břísko je skvělé, pokud jej máte jako Dara Rolins bezchybné. Což většina žen, jež si tenhle trend oblíbily, neměla a nemá
Autor: Archiv Blesku

K masivním trendům uplynulé doby, k uniformním a dosud přetrvávajícím stylům ulice, patří bokové džíny s nízkým sedem. Svého času je doplňovala krátká, pupík odhalující trika či obepnuté nátělníky. Na štíhlém pevném těle vypadaly velmi sexy, ale na takovou laťku málokterá nositelka dosáhla. Většina z nich na odiv vystavila povolenou figuru a špíčky, jež nad nízkými kalhotami vyhřezávaly. Nic estetického, rajcovně přitažlivého to rozhodně nebylo. Naštěstí krátká trička před časem nahradily více či méně rozevláté topy sahající do půli boků a níž. Nebo také k nedostatkům postavy milosrdné tuniky.

Nákupní kabely na párty

Subtilní tělíčko Hany Svobodové, šatičky pro vílu plus bizarní taška na pět kilo brambor a další proviant…
Autor: Archiv Blesku

Móda si v extrémech libuje. Na konci devadesátých let měly ženy klasickou kabelku nebo mini taštičku a zbytek potřebných věcí vláčely v šílených igelitkách, v lepším případě papírových taškách pečlivě schraňovaných z nákupů v butiku. Na přelomu století se v nabídce trendů objevily velké kabely, do nichž se vešly nejen všechny nutné propriety, ale i proviant pro rodinu. Není divu, že začaly být napříč styly populárním doplňkem garderoby. Perlou každodennosti. Mají je v sortimentu i značky v kategorii top luxusu, jež parádnice s chloubou vláčí i na slavnostní společenské akce, formální večírky. Bohužel tohoto faux pas se dopouští i společensky úspěšné ženy, od nichž se znalost etikety předpokládá.

Virus jménem Crocs

Mezi milovnice Crocs patří i Lucie Vondráčková a fanouškům se její přístup k módě líbí, protože se od jejich vkusu neliší
Autor: Archiv Blesku

Poprvé se tyto boty z pěnové, technologií Croslite zpracované pryskyřice objevily před devíti lety ve USA a měly sloužit jachtařům. Zakrátko se začaly obouvat po celém světě, jejich kopie jsou v kdejakém vietnamském koloniálu se smíšeným zbožím. Lehké, antibakteriální, ortopedicky tvarované a navíc všem cenově dostupné pantofle, balerinky, holiny, kozačky, mokasíny Crocs zkrátka mají v Čechách sílu nebezpečné, stále mutující módní infekce. Zimní pantofle oslňují vložkou z umělého plyše, nejnovější modely kombinují croslite s kůží a textilem. Crocsky nosí děti, muži, ženy. Nosí je k vodě, doma, na ulici a bohužel i do práce. A dávají tím eleganci, potřebné kultivovanosti hromadnou ránu do vazu.  

Smrtelný comeback legín

Muzikálová zpěvačka Michaela Nosková stejně jako spousta jiných dívek a žen nedá na legíny dopustit. Na macatá stehna a mocný zadek neváhat natáhnout ustřižené nohavice, oblékne na ně strečovou minisukni a vyrazí na platformě na párty
Autor: Archiv Blesku

Nejprve návrháři oprášili legíny v sedmdesátých letech minulého století spolu se stylem disko. A v osmdesátých byly na scéně opět. Tentokrát s módou fitness a aerobiku. A nyní, pár let nazpátek, se objevily znovu bez ohledu na to, že sedmdesátky a osmdesátky teoretikové módy zhusta označují jako éry bez vkusu. Co na tom, že novodobé legíny jsou většinou z levného krepsilonu, mají podobu ustřižených punčocháčů a ženám zkracují nohy. Zejména pokud končí nad kotníky. Stejně je milují. V kombinaci s tunikou ještě projdou jako laciná obdoba capri kalhot. Jenže ony se oblékají i pod šortky, minisukně. Dívky a dámy v silnějších modelech vystavují mocná stehna, zadky, břicha a leckdy i Venušin pahorek. Jak dlouho tahle úchylka Češkám asi vydrží?