Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Našli svědka v kauze vraždy novináře Kuciaka? Stopy prý vedou do Česka

Autor: trm - 
22. září 2018
14:37

Je to jen několik dní, co prokurátoři ukázali identikit muže, po jehož svědectví pátrají v souvislosti s vraždou slovenského novináře Jána Kuciaka († 27) a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové († 27). Svědectví je teď možná zavedou i do Česka. Muže na obrázku poznal Marek z Velké Mače, vesnice, kde mlaý novinář žil a kde byl zavražděn. Tvrdí, že poznal Miroslava Č. (32), se kterým pracoval a který se nedávno odstěhoval do Ostravy, píše server Nový čas. O exkolegovi už vypovídal na policii.

 

Policie už dříve řekla, že hledaný muž může disponovat informacemi k samotné vraždě, případně k lidem, kteří se na skutku podíleli. Marek pro jistotu porovnal identikit s Miroslavovými fotkami na sociální síti a hned potom vyrazil na policii. Oba muži spolu pracovali na stavbě v Trnavě a bydleli ve Velké Mači. „Miro tady žil asi rok a půl, byl v podnájmu. Bydlel tam s manželkou, dítětem a matkou. Dělali jsme spolu ai dva měsíce a potom z práce utekl. To bylo někdy na konci srpna. V září už do práce nechodil a pak odešel do Česka, popsal Novému času Marek.

Jeho bývalý kolega se s ostatními dělníky prý moc často nebavil. Chlubil se ale tím, že má za sebou zápasy v kleci. „Na vsi se povídalo, že když se stala ta vražda, což bylo někdy v únoru, tak (Miroslav) nechodil do práce, ve velkém hrál automaty a příjem neměl žádný,“ doplnil svědek. Kriminalisté s ním podle jeho slov šli i na místo vraždy. Chtěli vědět, kde přesně Miroslav bydlel. „Ukázali mi tu trasu, jak mohl projít k tomu domu na místo vraždy. Že tam nejsou kamery a že to mohl být on, protože už tam déle bydlel a obec znal, věděl, kde jsou kamery,“ řekli mu prý kriminalisté. 

Sousedi potvrdili, že se Miroslav odstěhoval asi před dvěma týdny. „Odešel i s rodinou do Ostravy. V domě jich bydlelo víc, často tady měli početnou skupinu lidí,“ poslali serveru sousedi. Miroslav pocházel z okolí Popradu a do Česka se měl údajně už dřív přestěhovat i jeho otec.

Speciální úřad prokurátora možný posun ve vyšetřování komentovat nechce. „Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nemůžeme v současné obě poskytnout žádné další informace,“ řekla mluvčí Jana Tökölyová. 

Kuciaka a jeho přítelkyni zastřelil dosud neznámý pachatel 21. února, ale na zločin se přišlo až o několik dnů později. Kušnírová byla zastřelena jedním výstřelem do hlavy, Kuciak dvěma výstřely do srdce. Střelec použil pistoli ráže devět milimetrů.

O postupu vyšetřování informovala prokuratura naposledy v březnu. Prokurátor připustil, že chápe nespokojenost novinářů s rozsahem poskytovaných informací o vyšetřování. Dodal ale, že zákon neumožňuje sdělovat více podrobností, i proto, že by mohly napomoci pachateli a objednavateli vraždy uniknout před spravedlností.

O dvojí vraždě se slovenská veřejnost dozvěděla 26. února. Kuciak pracoval pro server Aktuality.sk, psal o údajném propojení italské mafie na slovenské vládní špičky. Vražda otřásla Slovenskem, vyvolala největší demonstrace v zemi od pádu komunismu a vedla i k odstoupení ministra vnitra Roberta Kaliňáka, premiéra Roberta Fica a odchodu policejního prezidenta Tibora Gašpara.

Video  Vyšetřovací pokus na místě vraždy novináře Kuciaka: Matka jeho přítelkyně cítí naději  - tv Joj
Video se připravuje ...

Antonin Blaha ( 23. září 2018 10:15 )

 Urcite se pletete stopy musi vest do Ruska!!😂😂

snehulak ( 23. září 2018 08:02 )

Tak nakonec z toho bude vražda z vilnosti? Jeho žena docházela přespávat tak dlouho ke Kuciakovým, až ho to přestalo bavit? Ale nemohou říct, že je nevaroval.

pulsar ( 22. září 2018 23:49 )

Uz to nefetuj zebrak! Fico a dalsie zlodejske spiny zo SMERU DO BASY!!!

pulsar ( 22. září 2018 23:47 )

Odpal do pyce primitivny cobol!!!

Actimel ( 22. září 2018 20:48 )

V tom případě si ty brýle pořiď pro sebe! Ovčáčku

Zobrazit celou diskusi