Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dcera Zdeňka Milera přišla o práva na Krtka. Soud jí zatrhl knihu s paní Krtečkovou

Autor: ČTK, Mii - 
11. září 2018
16:25

Výtvarnice Kateřina Milerová nesmí nadále vydávat svou knihu Krtek na návštěvě a neprodané publikace musí stáhnout z trhu. V úterý to potvrdil pražský vrchní soud, podle nějž není licenční smlouva uzavřená mezi výtvarnicí a jejím otcem, autorem Krtečka Zdeňkem Milerem, platná. Verdikt, který dal ve sporu za pravdu správkyni Milerova dědictví Mileně Fischerové, je pravomocný.

Kateřina Milerová spolupracovala s otcem ještě za umělcova života. Nyní chce v jeho díle pokračovat. Vychází z dohody, kterou s otcem uzavřela v roce 2011. Správkyně Fischerová však poukázala na to, že licenční dohoda je neplatná, protože neobsahuje ujednání o odměně. Milerová tak podle správkyně neměla a nemá oprávnění k nakládání s dílem, tedy s postavou Krtečka. Soudy dospěly ke stejnému názoru.

V knize Krtek na návštěvě vystupuje i nová postava – paní Krtečková, což je podle dalšího argumentu správkyně dědictví plagiát. „Je to Krtek, jenom má růžovou mašli a růžové korále na ruce. Nejde tedy o přepracované, ale o stejné dílo,“ sdělil právník Fischerové Jiří Matzner.

„Pro Kateřinu Milerovou netkví podstata sporu v tom, kolik bude muset zaplatit licenční poplatek, ale v tom, že její otec jednoznačně vyjádřil vůli, aby mohla zpracovávat jeho dílo i do budoucna, což ona chce,“ uvedl u soudu právní zástupce výtvarnice Richard Pecha. Milerová trvá na tom, že dohoda je platná a že způsob, jakým postavu Krtečka ztvárnila, je zcela v souladu s ujednáním, které s otcem uzavřela.

Soudy kvůli Krtečkovi

Spory kolem oblíbené kreslené postavičky se táhnou řadu let, zatím není ani zřejmé, kdo všechno má po výtvarníkovi dědit. Miler po sobě totiž zanechal několik různých závětí. Fischerová, která ze své pozice musí chránit Milerův majetek i proti samotným dědicům, vede další spor s výtvarníkovou vnučkou Karolínou. Ta poskytuje licence na Krtečka na základě smlouvy, o níž soud loni nepravomocně prohlásil, že je neplatná. Vnučka se rovněž odvolala.

Krteček se objevil i v čínském pořadu. Dostal kamaráda pandu:

Video  Čínská televize vysílala českého Krtečka. V novém seriálu si zahraje s čínskou pandou.  - Youtube
Video se připravuje ...

mandat ( 26. března 2019 10:26 )

Pan Miler asi myslel, ze je nesmrtelny,byl liny se informovat,jak to s pravy na Krtka bude.

mandat ( 26. března 2019 10:14 )

Dcera pana Milera je pekna potvora, v r. 1988,jeste jako odbarvena blondyna,na kratko ostrihana se tahala s africkym studentrem Franciskem z Mozambiku a soucasne chodila s otcem sve dcery.Tedy doufam, ze je to biologicky otec vnucky pana Milera.Je fakt, ze Katerina makala a byla vyuzivana svym otcem,jako levna pracovni sila.Ale nezajistila si vcas autorska prava.Po moralni strance je to mrcha a je super, ze prava na krtecka ztratila.

djaba ( 13. září 2018 20:51 )

Milí senioři ,uspořádejte své majetkové poměry včas , jasně a podle právních pravidel . Do hrobu si to nevezmete a později dědicové na vás budou v dobrém vzpomínat .

malenabald ( 11. září 2018 17:03 )

No tak těmi několika závěťmi pan Miler rodině opravdu pomohl....

Zobrazit celou diskusi