Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Batole odsoudila nemoc k životu ve tmě: Má alergii na sluneční paprsky

11. září 2018
20:45

Freddie Mason-Perkins trpí vzácnou Trichothiodystropií, tedy silnou alergií na sluneční záření. S jeho maminkou však nic nevzdávají.

Když Carlie Mason-Perkins předčasně porodila své čtvrté dítě, Freddieho, byla pochopitelně tou nejšťastnější maminkou na světě. To ale bohužel ještě netušila, co je se synem čeká za trápení.

Krátce po porodu totiž lékaři u Freddieho zjistili velmi vzácnou chorobu -  Trichothiodystropii, kterou podle statistik trpí jeden člověk z milionu. Jedná se o agresivní alergii na sluneční záření. Pokožka malého Freddieoho navíc nedokáže dostatečně regenerovat popáleniny od sluníčka a tak je batole velmi citlivé na časté záněty.

V loňském roce jsme jeli z nemocnice autem domů. Stačilo jen půl hodiny na dálnici a Freddie byl tak popálený, že musel zpět,“ říká statečná maminka Carlie. „Teď se ho snažíme držet mimo sluneční záření. UV záření však projde i přes okna, takže musíme mít doma stále zatažené závěsy. Musíme také mít přes kočárek stále kryt. Je to složité,“ popisuje Carlie strasti spojené s nemocí.

Horší na tom všem ale je, že nemoc má degenerativní povahu, takže je možné, že se Freddie ani nedočká dospělosti. „Mluvila jsem s lidmi po celém světě a jejich dítě s nimi vydrželo třeba i do 30 let, pokud se opravdu vyhýbalo slunečnímu záření,“ dodává Carlie.

Freddie svůj dosavadní život strávil povětšinou v nemocnici, naposledy tam byl skoro rok. Nyní je však doma a jeho maminka se o něj stará a dokonce se od lékařů naučila o svého syna pečovat tak, aby nemusel znovu na delší dobu pobývat na nemocničním lůžku.

„Moji přátelé viděli, jak dělám tu všechnu lékařskou práci pro Freddieho a byli naprosto ohromeni. Freddie možná nebude žít dlouho, protože má spoustu vážných problémů, ale pro nás všechny je Freddie prostě Freddie. Nepřemýšlím nad tím, co se stane," doplňuje statečná maminka.

Video: Zákeřná nemoc jí znetvořila tvář i tělo

Zobrazit celou diskusi