Elektrikáři Oldřichovi se udělalo 3. dubna mizerně. Bolelo jej na hrudi, trnuly mu ruce. Na pohotovosti si ho nechali od 22 do 2 hodin následujícího dne s tím, že ho ošetřující lékařka pustila domů s podezřením na zápal plic. S léky, které mu měly ulevit. Jenže všechno bylo jinak…

Infarkt měl už při nástupu

Vnučka ho odpoledne našla na posteli v obýváku mrtvého. Pitva prokázala, že zemřel na infarkt. Ten měl už před příchodem do nemocnice. Jak je možné, že ho neodhalila odborná vyšetření? Teď to svádějí na to, že kouřil marihuanu,“ říká Oldřichova maminka Božena.

Špatná diagnóza?

Podle rodiny pochybila nezkušená lékařka. „Měli si ho nechat v nemocnici na pozorování. Vždyť zelený byl jak sedma, sotva se hýbal. Nebýt špatné diagnózy, mohl tu s námi ještě být,“ pláče maminka. Stejně jako další příbuzné je na antidepresivech.

Zoufalá je nejen z postupu lékařky, ale i z postoje nemocnice, jejíž zástupci se rodině ani neozvali. „I to je děsivé. Žádnou lítost neprojevili. Vyšumělo to. To je lidsky nepřijatelné. Zejména pro jeho manželku a dvě studující dcery,“ zlobí se sestra Světlana (47).

Policie: Lékařka nepochybila

„V souvislosti s důkladným prověřováním uvedené věci jsme si vyžádali znalecké posudky. Jejich kvalifikovaným posouzením nebyla zjištěna příčinná souvislost mezi lékařem stanoveným léčebným postupem a úmrtím pacienta,“ řekla policistka Karolína Bělunková.

Pitevní protokol

„Bezprostřední příčinou smrti je selhání srdce při povšechné arterioskleróze (zúžení cév vyživujících srdce, pozn. red.) a ovlivnění organismu kanabinoidy (po kouření marihuany, pozn. red.),“ píše se v posudku Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice Ostrava.

Nemocnice mlčí

Redakce se obrátila s žádostí o vyjádření už 26. srpna na frýdecko-místeckou nemocnici, ta dodnes reakci neposlala. „Na odpověď máme zákonnou lhůtu třiceti dnů,“ uvedla po urgenci manažerka špitálu Jolana Filipová.

Fotogalerie
2 fotografie