Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trumpa nejvíc volili tam, kde je nejvíc závislých na opiátech, odhalila statistika

Autor: Mii - 
25. června 2018
15:09

Podpora pro amerického prezidenta Donalda Trumpa byla během prezidentských voleb v roce 2016 nejvyšší v oblastech, kde se podle statistik nachází nejvíce lidí užívajících opiáty. Vyplývá to ze studie výzkumníků z Texaské univerzity, která byla zveřejněna v odborném časopise JAMA Network Open. Opiáty jsou látky, které u lidí způsobují zklidnění, uvolnění a apatii. Závislost na nich se řadí mezi drogové závislosti.

Trump v roce 2016 získal 39 procent hlasů v oblastech, kde je zaznamenaný nízký výskyt závislosti na opiátech. Oproti tomu 60 procent všech jeho hlasů pocházelo z oblastí, jež jsou známy jako s vysokým výskytem závislosti na opiátech.

To výzkumníci vyhodnotili jako 42procentní korelaci, kdy 100 je perfektní korelace a 0 žádná. Korelace je vztah mezi dvěma procesy, kdy pokud se jeden změní, změní se i druhý. Když se mezi dvěma skutečnostmi ukáže korelace, je pravděpodobné, že na sobě závisejí.

Obrázek Texaské univerzity ukazuje, jak se voličská mapa a mapa oblastí s nejvyšší závislostí na opiátech shoduje. Není mezi nimi ovšem perfektní shoda, například jih USA (vysoká závislost na opiátech, nízká podpora Trumpa) nebo severní oblasti (nízká závislost na opiátech, vysoká podpora Trumpa) se vymykají.

První mapa ukazuje míru závislosti na opiátech v USA. Druhá mapa ukazuje voličskou podporu Donalda Trumpa v roce 2016. První mapa ukazuje míru závislosti na opiátech v USA. Druhá mapa ukazuje voličskou podporu Donalda Trumpa v roce 2016. | University of Texas

Čísla nicméně neříkají, že by mezi dvěma faktory byla kauzální závislost. Podle výzkumníků jde spíše o to, že „individuální a socioekonomické skutečnosti vysvětlují asociaci mezi hlasem v prezidentských volbách a závislostí na opiátech“. Mezi těmito skutečnostmi je výše příjmu, míra nezaměstnanosti nebo zdravotní pojištění.

Trump vítězil i v oblastech s alkoholiky a sebevrahy

Několik studií na podobné téma v minulosti již proběhlo. Výsledek měly podobný, což jen potvrzuje, že určitá korelace existuje. Studie z prosince 2016 například zjistila, že Trump měl mimořádné výsledky v oblastech s nejvyšší mírou smrtí způsobených alkoholem, drogami a sebevraždami. Stejně tak analýza časopisu The Economist informovala, že stav zdraví v určitých oblastech indikoval, zda půjde o oblasti s podporou Trumpa, nebo Hillary Clintonové.

Podle serveru The Independent je pozoruhodné, že Trump tak uspěl mezi uživateli opiátů, a přitom během kampaně projevoval tvrdá stanoviska proti drogám. Mezi těmi byla například navrhovaná zeď na hranicích s Mexikem. Většina drog se do USA dostává právě přes tuto hranici.

Experti se ovšem shodují, že nejlepší způsob, jak s opiátovou krizí bojovat, je poskytovat lidem léčbu a snažit se snižovat poptávku po látkách.

illyria ( 25. června 2018 16:00 )

Jistě, ono je to logické... V městech s vysokým podílem narkomanů je kriminalita a ta slušné občany po právu obtěžuje a tak volili pevnou ruku Trumpa...

Zobrazit celou diskusi