Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nejen ceny nemovitostí letí nahoru, zvyšují se i u energií. Pomohou „chytrá města“?

Autor: Zuzana Zelenková - 
13. června 2018
06:01

Čechy nyní ve velké míře trápí rostoucí ceny nemovitostí. Podle výkonného ředitele Svazu měst a obcí Dana Jiránka by však lidé měli přemýšlet i nad tím, že do budoucna porostou ceny energií. Pomoct by v tom mohl koncept tzv. chytrých měst (smart cities). Mnozí zástupci měst jsou však podle Jiránka na toto označení alergičtí. Za názvem se však skrývají úspory, ale také větší pohodlí nebo bezpečnost pro obyvatele. A nejen možnost dobít mobil na zprofanované chytré lavičce.

Ceny bydlení v Česku rostou. Nákladnější je bydlení vlastní i nájmy. Hrozí přitom i doba, kdy už se lidé nebudou moci spoléhat na zlevňování energií, protože ceny půjdou stále nahoru, varuje Svaz měst a obcí, podle kterého jsou proto důležité možnosti, které se označují za chytré a souhrnně se řadí pod pojem „smart cities“.

„Rozložení spotřeby energie v průběhu roku se mění. Praha je dnes teplejší než jižní Morava. Větší nebezpečí z hlediska dostatku energie bude stále více znamenat teplo a zvyšující se potřeba chlazení v letních měsících než potřeba energie ve zmírňujících se zimách,“ zmínil Jiránek Blesk Zprávám. Podle odborníka je do budoucna důležité dobře odhadovat spotřebu energií a zároveň schopnost domluvy mezi výrobci a municipalitami (městskými samosprávami).

Chytré město jako záhadný yetti

Podle Jiránka je pojem „smart city“ něco jako sněžný muž yetti – nikdo ho neviděl, ale všichni o tom mluví.

Jiránek však tento koncept označuje za moment, kdy město nebo obec používá moderní technologie, aby byly uživatelsky příjemné. „Má to obsahovat některé složky zejména energetiky, dopravy a užívání digitálních technologií,“ popsal Jiránek pro Blesk Zprávy.

Jiránek popsal místa, která podle něho zařadila chytré technologie do svého každodenního provozu. „Myslím si, že je to třeba Písek nebo Litoměřice. Mají relativně chytrou energetiku, snaží se nakupovat rozumně energie a řídit energetický management měst, aby neměli zbytečně velké jističe, mají rozumně velké zdroje a nízkou spotřebu energií,“ popsal Jiránek.

Úspory ve veřejném prostoru

Ve veřejném prostoru jsou úspory například v tom, že se v oblastech, kde se pohybuje méně lidí, lampy rozsvítí podle toho, jestli zrovna někdo prochází. Za chytré se dá považovat i obyčejné zateplení.

Jiránek však připomněl, že například u veřejných budov, jako je třeba škola, je zapotřebí myslet nejen na dobré zateplení, ale i na to, aby vnitřní prostory byly zařízené tak, aby se například uvnitř nekumuloval vydýchaný vzduch a děti „neusínaly“.

Otazník kolem elektromobility

Smart cities však přináší i další možnosti, jak ušetřit. Pro odborníky je velkým otazníkem elektromobilita. „Je otázkou, jestli je dobrá cesta rozvíjet elektromobilitu formou dotací na drahé elektromobily pro bohaté lidi. Podle mě ne. K věci je potřeba nepřistupovat jako k ideologii, do které se nasypou obrovské peníze,“ zmínil Martin Kuba ze společnosti OIG Power.

Elektromobilita je podle odborníka důležitá z hlediska snižování emisí a tím spojeným zlepšováním vzduchu. Kromě vysoké pořizovací ceny má však hned několik minusů, a to cenu dobití, délku dobíjení baterie i to, že v podstatě neexistuje pořádná síť dobíjecích stanic.

„Plánují se elektromobily, zatím je to v plenkách, hlavně dobíjecí stanice a podobně. Tam se klasicky řeší, co bude dřív, jestli slepice, nebo vejce, tedy jestli budou elektromobily, když nejsou kde nabíjet, nebo jestli se postaví stanice, když nejsou elektromobily,“ zmínil Jiránek.

Chytrá lavička nebo lampa? Nic pro lidi

Svaz měst a obcí naopak uvádí za užitečné tabule, které na zastávkách oznámí, za jak dlouho přijede tramvaj či autobus, nebo řízení dopravy. To na semaforech preferuje záchranku nebo policii před veřejnou dopravou, aby se včas dostali na místo neštěstí. Podle odborníků je také důležité propojení zástupců samospráv s poskytovateli energií. Podle Jiránka pak chytré lavičky nebo lampy nejsou nic pro lidi.

fotrpjotr ( 13. června 2018 06:45 )

Už aby letěla vláda,která na tom má podíl.

Zobrazit celou diskusi