Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Matka neřešila těhotenskou cukrovku: Porodila sedmikilového obříka!

Autor: Kristýna Beránková - 
2. června 2018
14:39

Neléčila si cukrovku a kvůli tomu porodila více než sedmikilového otesánka. Nastávající matka vážící 170 kilo šokovala na začátku května personál v porodnici v pražském Podolí. Lékařům se vyhýbala, pak prosila o pomoc.

Obézní rodička podle informací Blesku nechodila na kontroly ke gynekologovi ani do těhotenské poradny. Nebyla schopná doložit žádná zdravotní vyšetření. Svou těžkou cukrovku v těhotenství nijak neřešila a údajně měla i svévolně vysadit léčbu inzulinem, protože ji považovala »za zbytečnou «. „Mohu potvrdit, že v našem zařízení skutečně přišlo na svět dítě vážící více než sedm kilo. Matka trpěla nekompenzovaným diabetem,“ potvrdil Blesku doc. MUDr. Jaroslav Feyereisl, CSc., ředitel Ústavu pro péči o matku a dítě. Doplnil také, že bylo vyloučeno, že by žena chlapce mohla porodit přirozenou cestou, a pochválil své podřízené za zvládnutí náročné operace.

Rizika podcenili

Žena i její partner, otec dítěte, měli být vyznavači alternativních metod a údajně se chystali na domácí porod. Když ale došlo na lámání chleba, raději přišli s prosíkem do špičkové porodnice. Šokovaní lékaři museli přistoupit k císařskému řezu a obří miminko z mohutného těla matky vyprostit, i když jim zcela chyběly jakékoliv lékařské informace, jak těhotenství probíhalo. Naštěstí dokázali ženu i novorozence zachránit. Oba už jsou doma. Rodiče si podle informací Blesku rizika svého chování vůbec nepřipouštěli. Klučina přitom vážil tolik, co běžná miminka zhruba v půl roce. Zda se nekontrolovaná cukrovka na jeho zdraví podepsala, se ukáže až časem…

Co miminku hrozí?

Dítě matky s neléčenou cukrovkou trpí tzv. diabetickou fetopatií. Jeho orgány rostou nerovnoměrně, mohou ho trápit poruchy srdečního rytmu, problémy s dýcháním. V pozdějším věku pak neurologické potíže, špatný vývoj mozku a rozvoj obezity.

Víte, že...

Největší miminko, které přišlo na svět přirozenou cestou, byl George Joseph King z Velké Británie s váhou 7,002 kg. Při porodu mu lékaři museli zlomit několik kostí a dvacet minut ho oživovali.

Video: Zastrašování a násilí: Aktivistky upozorňují na špatné zacházení ve slovenských porodnicích

naidka ( 2. června 2018 16:50 )

Dítě vypadá jak roční Číňan.

cocumysvole ( 2. června 2018 15:39 )

To je čimburaso.

radsab ( 2. června 2018 15:08 )

Chápu proč je článek bez aktuálních fotek...

hasickajana ( 2. června 2018 15:07 )

váha 170 kg, IQ 70

Zobrazit celou diskusi