Malá liščata našli lidé v lese u Miřkova na Domažlicku. Smutně kníkala, mačkala se k tělu zastřelené mámy a domáhala se mateřského mléka. Vedle nich pak ještě ležel jejich mrtvý sourozenec, kterého zakousl lovecký pes.  

Zachránil je zvířecí záchranář Karel Bobál. „Krmil jsem je mlékem každé tři hodiny. Vstával jsem k nim i v noci. Po čtyřech dnech už začala baštit psí a kočičí konzervy,“ řekl Bobál.

Čuk a Gek zdivočí

Liščata, kluk a holka, kteří trochu paradoxně dostali jména Čuk a Gek, se teď už mají čile k světu. Jedí syrové maso, granule a konzervy a přibývají na váze i síle. „Až povyrostou, dám je do velké voliéry, kde je umělá nora. Budu je tam chodit krmit jedenkrát za den. Tak si liščata postupně udělají odstup od lidí a trochu zdivočí. Pak je vypustím v lese zpět do přírody,“ vysvětil Bobál.

Pokousaná veverka

Kromě liščat má teď plné ruce práce i se zraněnou mladou veverkou. „Vypadla z doupěte na stromě a na zemi ji pokousal pes. Má zraněnou nohu a už nikdy ji nebude mít v pořádku,“ řekl Bobál. Ten se o veverku i tak vzorně stará. Ošetřil ji a dává jí pít mléko z injekční stříkačky.

„Byl bych rád, aby lidé dávali při venčení psů pozor, co jejich miláček dělá. Aniž o tom majitelé vědí, jejich pes najde někde mládě, pokouše ho a to umře. Bylo by lepší, aby je v lese nevenčili na volno, ale měli je na vodítku,“ řekl Bobál.

Majitelům volně pobíhajících psů se může stát i to, že o svého volně pobíhajícího psa v lese přijdou. „Když myslivecká stráž či hospodář mysliveckého sdružení uvidí, že pes trhá nebo honí zvěř, může ho zastřelit,“ varoval Bobál.   

VIDEO: Jak dělá liška? A je pěkně hlasitá!

Video
Video se připravuje ...

Tohle jste ještě neviděli! A neslyšeli! Víte, jak dělá liška? A jak hlasitě? Podívejte se! Facebook

Fotogalerie
7 fotografií