Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Po rozvodu Janu zasáhla další rána: Jeden den jsem měla ložisko ve střevě a druhý den již byla prolezlá rakovinou skrz naskrz

Jana se synem Markem v nemocnici po odstranění nádoru
Jana se synem Markem v nemocnici po odstranění nádoru  (Autor: archiv rodiny)
Autor: dce - 
24. května 2018
06:05

Měla krátce po rozvodu, snažila se starat o sedmiletého syna a řešila složitou finanční situaci. Když začala mít Jana Šecová zdravotní problémy, připisovala to stresu z uplynulých těžkých měsíců. Nakonec se ale vydala k lékaři a diagnóza ji zdrtila. Nádor ve střevě a rakovinná ložiska po celém těle. S nemocí se ale statečně bije dál a varuje všechny, aby nebyli ke svému zdraví lhostejní.

Jana doufala, že rok 2017 uzavře rozvodem, vše se ale během jedné chvíle změnilo. V září začala mít zdravotní problémy, a tak zamířila k lékaři. "Přes několik vyšetření od alergie na lepek, Cronovu nemoc atd. došlo i na kolonoskopii. Ta nebyla v podstatě možná, protože nádor blokoval střevo a tím pádem byla průchodnost velmi malá. V té době už jsem se bála i jíst, ztrácela jsem na váze a čekala na diagnózu. Jeden den jsem měla ložisko ve střevě a druhý den již byla prolezlá rakovinou skrz naskrz," prozradila.

20. prosince jí byla diagnostikována rakovina tlustého střeva a hned v lednu šla na operaci. Lékaři jí vyjmuli nádor ze střeva a ložiska z jater, v plicích prozatím zůstaly. "Ke konci roku jsem ze své váhy oproti září ztratila více jak 20 kilogramů…"

Jana už před diagnózou řešila několik těžkých životních situací, které se nyní jen zkomplikovaly. Musela opustit obě zaměstnání, v důsledku toho jí bylo zamítnuto navýšení hypotéky. "Práce se nebojím, jen už mi na ni bohužel nezbyly síly. A vzhledem ke své diagnóze nejsem pro věřitele perspektivní," popisuje Jana.

Při vyprávění upozorňuje, že se nechce zviditelňovat. "Nevzdávám se. Beru věci, tak jak přicházejí, i když po detailním vyšetření byla nalezena další ložiska v bederní páteři, kyčli, koleni, játrech i na plicích. Mám však kolem sebe skvělou rodinu, kamarády, lékaře i zaměstnavatele. Ne každý má takové štěstí."

Svým příběhem chce totiž zejména upozornit, aby nikdo nepodceňoval, co mu vlastní tělo naznačuje. "Ráda bych jen, aby nikdo nebral svůj zdravotní stav na lehkou váhu," uvedla. Sama totiž příznaky nemoci dlouho ignorovala. "Měla jsem jiné starosti - s rozvodem, v práci a nepřikládala jsem tomu takovou váhu. Bohužel pro mě...," vysvětluje Jana.

"Nemoc začala banálně jen průjmem, ale tomu jsem nepřikládala velkou váhu a myslela jsem, že to je vřed. I v rodině máme dispozice ohledně rakoviny tlustého střeva, ale ani tomu jsem nepřikládala velkou váhu. Prostě jsem šla pozdě a proto můj zdravotní stav je tam kde je."

"Vědět více a zjistit si příznaky dřív nemuselo to takhle dopadnout. Kolonoskopie není příjemná, ale když půjdou lidé dřív zachrání jim to život. Jsem mladá, mám syna, kterého miluju a nevím, co bude dál..." uzavírá smutně Jana.

Pokud chcete Janě v těžké životní situaci pomoci, můžete peníze zaslat na účet: 115-7101200257/0100. Za jakoukoliv finanční pomoc je velmi vděčná.

Zobrazit celou diskusi