Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Miliony těhotných žen „zobou“ tablety s železem. Přispívají ale k rakovině, ukázal výzkum

Autor: Mii - 
29. dubna 2018
05:02

Jeden z nejrozšířenějších potravinových suplementů – tablety s železem – mohou výrazně zvyšovat hodnoty proteinu, který je asociovaný s rakovinou střev. Odhalil to výzkum Technologické univerzity Chalmers ve Švédsku, podle kterého zvýšení způsobuje citrát železnatý a železité EDTA, jež tablety často obsahují. Tyto doplňky jsou přitom oblíbené mezi miliony žen po celém světě při těhotenství, po porodu nebo při těžkých menstruacích. Univerzita o tom informovala na svých stránkách.

„Můžeme s jistotou říci, že citrát železitý a železité EDTA mohou být karcinogenní, protože obě dvě látky zvyšují formaci amphiregulinu, známého spouštěče vážných případů rakovin s negativní prognózou,“ uvádí ve studii její vedoucí výzkumnice profesorka Nathalie Scheersová.

Podle ní je zjištění vážné proto, že k tomuto zvyšování dochází i při velmi nízkých dávkách. Zároveň ale dobrá zpráva je, že například síran železnatý podobně špatný efekt nemá.

Na trhu se totiž aktuálně pohybuje mnoho typů doplňků stravy s železem od různých značek, které mohou být na bázi více než 20 látek. Nejrozšířenější je právě síran železnatý, ale je o něm známo, že jeho požívání může způsobit nevolnost a závratě. Citrát železnatý je používán jako lépe stravitelná varianta.

Tablety s železem tak není třeba úplně vyřadit ze svého života. Člověk si ale musí zjistit, jakou železitou složku konkrétní přípravek obsahuje, což podle Scheersové může být problém. „Mnoho obchodů a výrobců má ve složení uvedeno jednoduše železo nebo železitý minerál, a to je pro konzumenty problém,“ píše profesorka.

Železem se ve světě obohacuje i jídlo, aby populace netrpěla deficitem. Železitý EDTA je jako fortifikační agent povolen jak v USA, tak v Evropské unii. Používají jej také země jako Čína, Pákistán, Brazílie, Mexiko nebo Filipíny, kde se přidává do mouky nebo nápojů v prášku. A v zemích, jako je Francie nebo Británie s typicky nízkými hladinami železa mezi lidmi, se přidává i do některých léčiv pro děti.

Zakročit budou muset výrobci

Jak tedy mají lidé na zjištění reagovat? „Zaprvé si musíme uvědomit, že studie byla provedena na lidských rakovinových buňkách pěstovaných v laboratorních podmínkách, protože by bylo neetické provádět to na lidech. To ale neznamená, že není třeba věnovat výsledkům pozornost. V tuto chvíli musíme provést další testy, vysvětlovala Scheersová.

Jedno doporučení ale má. „Jako výzkumník nemůžu rozdávat rady – s těmi musí přijít úřady a lékaři v ordinacích. Kdybych ale měla mluvit za sebe, pokud bych potřebovala požít tabletu s železem, snažila bych se vyhnout citrátu železnatému,“ svěřila se profesorka. 

To je podle ní vše, co k tomu zatím může říci. Výzkumů mezi lidmi bylo zatím velice málo, i co se týče daleko běžnějšího síranu železnatého. Hlavní tak zatím je, aby výrobci začali na baleních uvádět přesný typ železa, které tablety obsahují.

Lidské tělo většinu železa získá ze stravy, jako jsou ryby, zelenina, maso, ovoce nebo celozrnné obiloviny. Občas to ale není dost. Extra dávky potřebují těhotné ženy a lidé, kteří utrpěli velkou ztrátu krve nebo mají z nějakého důvodu nízké hodnoty hemoglobinu. U pacientů, kteří se mají problémy s ledvinami, mohou pak vysoké dávky železa pomoci s vazbou fosfátů do krevního řečiště.

agfor ( 29. dubna 2018 17:42 )

Rakovině také přispívá Babišův sajrajt, který vydává za jídlo.

Kobyla ( 29. dubna 2018 17:00 )

 Opét se vědci spletli.Ještě,že to zveřejnili.Ono splést se může každý.

lunatic ( 29. dubna 2018 13:46 )

Ano,budiž ,ale - kolik věcí je škodlivých a lidé je přesto užívají? Cigarety,alkohol,atd.,atd. - zkráceně to chápu tak,že jsme se narodili,abychom mohli jednou zemřít ... a jen hledáme cestu,jak se k tomuto cíli propracovat

snehulak ( 29. dubna 2018 10:27 )

A nemohl by Blesk zavést možnost (dodatečně) opravit příspěvek, když zapomenu napsat nějaké slovo či slovní spojku?

snehulak ( 29. dubna 2018 10:25 )

Kdoví, jestli tablety co zobu s kloubními preparáty také můj stav spíš nezhoršují. Klouby mne bolí víc a víc. Nemohli by se na švédští, nebo američtí akademici mrknout také? Už abych šel do penálu.

Zobrazit celou diskusi