Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Obchod s falešnými léky zabíjí. Pomoci mají nové ochranné prvky na baleních

Autor: ula - 
24. února 2018
06:00

Obchod s falšovanými léky kvete, a to nejen v rozvojových zemích, ale také v Evropské unii. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) mohou být léčiva zakoupená přes internet z nelegálních stránek ve více než 50 % padělaná. Falešné léky mohou vážně ohrozit lidské zdraví, např. podle WHO zemře ročně 200 tisíc lidí kvůli falešným lékům proti malárii. Od února příštího roku vstoupí v platnost nová směrnice, podle které budou muset mít léky na lékařský předpis na svém obalu ochranné prvky.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) evropské celní úřady v roce 2011 zadržely 27, 5 milionu padělaných léčiv. WHO navíc odhaduje, že mezi 1 % a 10 % celosvětově prodaných léků jsou padělky.

Jejich pořízení je snadné, hlavně díky internetovým obchodům. V 50 % případů jde o padělky. WHO upozorňuje, že tento obor, který hazarduje s lidským zdravím, utrží ročně až 75 miliard dolarů.

V rozvojových zemích je až 30 % léků padělaných a 36 % léků v Jihovýhodní Asii proti malárii je falešných. Kvůli tomu umírají lidé, protože léky často obsahují jen malé množství účinných látek.

Padělky s nemrznoucí kapalinou

S padělanými léky je možné se setkat i v Česku. Zatímco v kamenných lékárnách nehrozí riziko žádné, problém jsou nákupy na internetu, zejména ty z nelegálních internetových obchodů a diskuzních fór. Nejčastěji se u nás padělají léky na podporu erekce (např. Viagra), anabolické steroidy a léky na hubnutí. Celý seznam najdete například zde.

Padělek léku často obsahuje jiné množství látky, než jaké je deklarováno na obalu, a to jak zcela nulové, tak i vyšší či nižší. Padělky bývají vyráběny v naprosto nevyhovujícím prostředí a mohou obsahovat i další zdraví škodlivé látky, jako jsou např. barvy, ředidla, těžké kovy, nemrznoucí kapaliny apod.

Laik může padělek rozpoznat jen velmi těžko, protože padělatelé léky vyrábějí tak, aby nebyly na první pohled rozeznatelné od originálního přípravku. Zpravidla až laboratorní analýza odhalí, že se jedná o falešný lék.

Padělek, nebo originál? Jsou od sebe k nerozeznání. Padělek, nebo originál? Jsou od sebe k nerozeznání. | SÚKL

Unikátní kódy a ochranné prvky proti otevření

„Od 9. 2. 2019 vstupuje v platnost evropská legislativa na ochranu léčiv proti padělání, která nařizuje, aby všechny léčivé přípravky, jejichž výdej je vázán na lékařský předpis, měly na svém obalu ochranné prvky. Volně prodejné léčivé přípravky je mít nebudou – výjimku tvoří právě ty, u kterých se už vyskytl případ padělání,“ řekla Blesk Zprávy Monika Knobová ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

„O února 2019 bude na všech krabičkách léčiv skupiny Sanofi umístěn unikátní 2D kód, který obsahuje veškeré informace prokazující původ tohoto konkrétního balení léčiva. Zároveň bude na krabičce umístěn ochranný prvek proti jejímu neoprávněnému otevření,“ uvedl Libor Kytýr, tiskový mluvčí skupiny Sanofi.

Ochranný prvek je podle SÚKL složen z:

  • jedinečného identifikátoru (UI), který slouží k ověření pravosti a současně umožňuje identifikaci každého jednotlivého balení na základě porovnání identifikačních údajů balení se záznamy v systému úložišť; a
  • prostředku k ověření manipulace s obalem (ATD), který umožňuje ověřit, zda bylo s obalem léčivého přípravku nějak manipulováno. Pacient si tak může ověřit, že je tím prvním, kdo balení otevřel.

Takto budou vypadat ochranné kódy na baleních léčiv na předpis. Takto budou vypadat ochranné kódy na baleních léčiv na předpis. | Sanofi

Léky na předpis nekupujte na internetu

„Lidé by měli mít na paměti, že léky na předpis jsou dostupné pouze v lékárně, a nelze je tedy nakupovat přes internet. Tzv. zásilkový výdej je možný pouze u léků volně prodejných, a to navíc pouze přes webové stránky schválené lékárny. Lékárna musí mít na svých stránkách logo, které zaručuje, že se jedná o lékárnu se schváleným zásilkovým výdejem. Pokud pacient nakupuje na internetu jakékoliv podezřelé léky, vystavuje se i případnému ohrožení zdraví,“ varuje Knobová ze SÚKL.

Pokud vyrážíte do zahraničí, doporučuje Sanofi mobilní aplikaci, která se zaměřuje na problémy, kterým můžete čelit při nákupu léčiv na dovolené nebo na pracovních cestách.

 

 

 

 

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 24. února 2018 07:55 )

Kdo je tak blbej, že si koupí na internetu léky, ať se klidně osype, nebo chcípne!

Zobrazit celou diskusi