Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak se žije samoživitelkám? Třou bídu s nouzí a každý na ně kašle, vyznívá z ankety

Autor: Zuzana Zelenková - 
11. května 2018
05:00

Co trápí české samoživitelky? Mají málo peněz. Otec dítěte nezřídka uteče, pracuje načerno, nebo má vyměřeny nízké alimenty. Ženy tak často svým dětem nemohou dopřát například ovoce, zeleninu, nebo volnočasové aktivity jako kroužky a podobně. Průměrný příjem samoživitelky je asi 10 až 20 tisíc korun a nejčastěji se stará o jedno nebo 2 děti. Velký průzkum o tom, „Jak se žije matkám samoživitelkám v Česku“, udělala nezisková organizace Klub svobodných matek ve spolupráci s Blesk.cz. Jedna z maminek si například postěžovala na to, že cokoli udělala, bylo pro manžela špatně. Navíc, ačkoli on peníze měl, žena třela bídu.

„Byla jsem zadlužená z předchozího vztahu. Partnerova sobeckost se stupňovala, včetně hádek o peníze, které jsem neměla. Přičemž on a jeho rodina měli prostředků dost. Když jsem chodila do práce, vadilo mu to, k tomu všemu jsem byla na rodičovské. Po následném úrazu jsem byla doma, což mu také vadilo. Dnes jsem žadatelkou o invaliditu, sotva chodím a znovu mu vadí, že nepracuji,“ uvedla v otevřené odpovědi jedna z maminek, která se ankety účastnila.

Samoživitelky jsou podle odbornice v Česku celkově nelibě vnímany. „Obecně panuje stigma, kdy jsou matky samoživitelky ze společenského hlediska hodnocené jako sociálně nežádoucí. Jeden náš politik veřejně prohlásil, že si za svou životní situaci mohu sama, protože jsem si měla lépe vybrat, s kým budu mít dítě,“ popsala pro Blesk Zprávy před časem ředitelka Klubu svobodných matek Dana Pavlousková s tím, že jí takový výrok připadá jako špatný vtip.

Rodič, který zůstane na dítě sám, má totiž najednou celý život vzhůru nohama. Musí zvládat více aktivit než člověk, který žije v páru. Nemá se s kým o ně dělit, pokud druhá strana nespolupracuje, nebo spolupracuje málo. Pavlousková o tom všem ví své. Sama je totiž samoživitelkou. Na dceru (9) zůstala sama. Po jejím narození totiž s partnerem zjistili, že mají jiný pohled na život.

Aby „utáhla“ domácnost, tak dělá dvě práce. Na podzim navíc rozjela neziskovou organizaci Klub svobodných matek. Přímo od maminek tedy posbírala odpovědi do exkluzivní ankety. Opravdu si samoživitelky za svoji situaci mohou samy, jak mnohdy zaznívá?

Samoživitelka utratí vše, co vydělá

Průměrně má matka samoživitelka 10 až 20 tisíc korun (55 % respondentů). Z těch musí uživit sebe a obvykle jedno až dvě děti. Necelá třetina uvedla příjmy nejnižší, a to do 10 000 korun. Více než desetina samoživitelek má měsíční příjmy převyšující 20 tisíc korun a necelá 4 procenta uvádí příjmy vyšší než 30 tisíc korun. Obdobná je úroveň měsíčních výdajů, kdy více než 60 procent matek samoživitelek má měsíční výdaje v rozpětí 10 až 20 tisíc korun, necelá čtvrtina do 10 tisíc korun. Jenom každá čtvrtá samoživitelka si může dovolit nakupovat pravidelně ovoce a zeleninu.

Zájmové aktivity dětí zvládne platit čtvrtina dotázaných. Naopak více než polovina považuje zájmové aktivity dětí za nadstandard, který si dovolit nemůže nebo pouze za pomoci rodiny, známých a přátel. Pravidelné pomoci od svého okolí se dostává přes 60 % matek, naopak jedna čtvrtina je kompletně bez pomoci.

A jaký je životní styl samotných samoživitelek? Pouze 5 % jich kouří pravidelně, 65 % vůbec a 30 % pouze občasně, a to většinou elektronickou cigaretu.

Proč maminky zůstávají samotné? Většinou za to můžou rozdílné pohledy na rodinu a životní styl partnerů, nevěra, alkohol nebo domácí násilí (obvykle ze strany partnera).
„Neklapalo to ve vztahu, partner nepracoval. Další zas sliboval, že se budeme mít dobře a nic, pak mě podvedl a tvrdil, že za to můžu já,“ odpověděla v anketě jedna z anonymních maminek.

I když dostanou výživné, není to výhra

„Necítila jsem se už dobře. Láska se vytratila a nemohla jsem situaci dál ustát, protože byl muž nezodpovědný, rád se napil a pak byl trapný, žárlil a tak dále,“ dodala další žena.

Maminky nemají příliš rády, pokud jim někdo říká, že by si měly najít nového partnera. S dětmi to není tak jednoduché. Často jsou to navíc ženy celkově hluboce zklamané z předchozích vztahů. A co alimenty? Tatínkové je často neplatí, nebo jsou nízké. Nezřídka se muži schovávají za práci načerno.

Více než polovina (56 %) matek samoživitelek uvedla, že pobírá výživné. Naopak 31 % výživné nedostává a zbývající část (13 %) pobírá výživné nepravidelně.

„I když některé maminky výživné dostávají, nemají vyhráno, protože průměrná částka se pohybuje kolem 2 000 korun. Ještě hůře jsou na tom ty, které bojují s nevymahatelností práva na výživné, které tak do svého rodinného rozpočtu nemohou zahrnout. Častý trik neplatičů je práce na černo, aby nemuseli přiznávat příjmy, nebo mají svůj majetek napsaný na příbuzné,“ dodává ředitelka neziskové organizace Klub svobodných matek Dana Pavlousková.

„Výsledky průzkumu potvrzují, že v Česku existuje problém, který je dlouhodobě opomíjený,“ dodala Pavlousková. „Přitom svou podstatou je o hodně hlubší, než se zdá. Nejde totiž jenom o samotné samoživitelky, ale především o jejich děti. Jestli jsme skutečně moderní společností 21. století, tak bychom měli začít tuto věc řešit a netvářit se, že neexistuje.“

Jarabak ( 11. května 2018 19:13 )

A proč by na ně neměl každý kašlat? To do nich vstoupil duch svatý, nebo jak k tomu dítěti přišly? Aha. takže dítě má otce. První chyba je, jaký chlapy si ženský vybíraj. Slušnej chlap od dítěte neuteče, leda že ta ženská je nesnesitelná kráva. Čili první chyba - že si udělala dítě s dementem. Druhá chyba - dítě má být ve střídavé péči. Matkám, které usilují o svěření dítěte do vlastní péče s tím, že otec ho uvidí 1x za týden nebo 1x za 14 dní, bych nedal ani korunu. Když to tak chce, tak a´t si to zafinancuje. nehledě na to, že bych takovou věc vůbec nedovoloval, jedině v případě, že otec nemá o výchovu zájem. Takže nazdar. Každá samoživitelka je kráva, až na pár vyjímek, kterým ten muž umřel nebo tak něco.

agfor ( 11. května 2018 17:07 )

Nedivte se, že každý chce od státu, když stát bezostyšně okrádá všechny pracující (opálených se to netýká, ti celý život parazitují na dávkách).

1_4_5 ( 11. května 2018 15:57 )

Přesně tak, živitelé jsou oba, když má dítě neexistuje, aby neplatil. Neplatí, tak za mříže a makat, aby platil, ale tak makat, aby si i to vězení zaplatil. Chlapům by se to mělo strhávat hned z platu, matky by měla ale víc kontrolovat sociálka. Tam se musí investovat, víc pracovních sil. Těch pár to nikdy nemůže zvládnout. Je pravda, že strašně moc matek to zneužívá, žije na sociálních sítích, nedělá, chlastá, užívá si volna a děti zanedbavají. Prostě nejde to bez tvrdé kontroly, Barnevernet na ně a hned zvednou zadky.

1_4_5 ( 11. května 2018 15:50 )

Co mi přeješ? Nechápu proč se vyřehtáváš? O tom co to stojí mám přehled, ale nejde o peníze, jde o to nevychovávat další lemply. Jistě, že to stojí, ale musíš myslet ekonomicky. Zaplatíš jednoho lempla, který vychovová opět jenom lempla, anebo do dítěte investuješ a necháš ho vychovat u slušných lidí. Tohle ale potřebuje velkou kontrolu a nejen je vzrnout k pěstounům a tím to bylo. Pokud je necháš nezodpovědné matce, budou i její děti nezodpovědné, protože je nikdo k zodpovědnosti nenaučil.

jana52 ( 11. května 2018 13:29 )

byla jsem samoživitelkou za komunistů a pokud si někdo myslí, že tenkrát to bylo lepší než teď, tak se setsakramentsky plete a žvaní o něčem, co nezažil. Ale tak jsem se rozhodla já a mne vůbec nenapadlo, že by nějakej stát měl řešit oblečení a jídlo pro mý dítě. Prostě jsem se musela snažit. Ex manžel byl normální, takže problém s neplacením nebyl, pravda ale je, že jsem si nevzala nezodpovědnýho debila, ale normálního chlapa, co měl rád svoje děti. Dovolený na chalupě a u prarodičů byly plný legrace, jahod a povídání, prostě krása. Teď holt mají zážitky s mořem, pokecají si s tabletem, a když to někdo nemá, tak je hned sociálně vyloučenej a jde o narušenou psychiku dítěte. Tahled doba není jiná, pořád se musí lidi "vejít do svý kůže", ale dnes, když někdo na něco nedosáhne, tak místo, aby zabral, tak hned žádá po státu. Jsou případy, kdy je to těžký a je potřeba pomoci zvenčí, ale když občas v tv zhlédnu ty maminky samoživitelky s pulmetrovejma umělejma nehtama, nedej bůh s cigárem a unylým kvílivým pohledem, apod., tak mne soucit opouští...

Zobrazit celou diskusi