Celý život bydlel pan Josef se svou maminkou. Nikdy se neoženil, děti neměl. Když mu matka zemřela, rodina si všimla, že méně mluví, je zasmušilý. Mysleli, že smutní po matce.

Pak se sestře Marii párkrát neozval na smluvený telefon, což dříve neudělal. Od sousedů se dozvěděla, že její bratr má čtrnáct dní novou známost, že za ním chodí nějaká žena s dcerou. „Podle sousedů celý zářil,“ svěřila se pod podmínkou anonymity Marie. Až pozdě zjistila, že úplně cizí dámy si Josefa cíleně vyhlédly jako osamělého »stařečka«.

„Daly se s ním do řeči u oběda, nechaly se pozvat do bytu. Mladší mu začala říkat tatínku, starší drahoušku a miláčku, což Josef nikdy nezažil,“ tvrdí sestra. Ženy si ho omotaly kolem prstů tak, že jim během měsíce podepsal platební příkazy ve výši několika set tisíc korun. Celoživotní úspory skončily na jejich účtech! „Jakmile dámy zjistily, že bratr už peníze nemá, a vytušily i naše pátrání, zmizely,“ popisuje dál Marie.

Josef zůstal sám, bez peněz a bez naděje. Stal se ještě více zasmušilým. Jeho lékař zjistil, že tělesně je zdravý, ale po smrti maminky u něj propukly středně závažné poruchy paměti. Počínající Alzheimerova choroba také zřejmě způsobila ztrátu soudného a logického myšlení. A dala prostor vychytralým zlatokopkám. Rodina Josefovi zařídila nové bydlení v pečovatelském domě. On si však své unáhlené chování vyčítal.

„V den stěhování do nového domova ukončil svůj život skokem z okna ,“ svěřila se jeho sestra. Ta se stále nedokáže s bratrovým odchodem smířit a dává si za vinu, že jeho problémy nepoznala dříve.

Rodině právník poradil, že nemá cenu obracet se na policii, protože pan Josef byl svéprávný a jednal dobrovolně. Provinění je prý jen v morální rovině. Advokát Richard Novák je však jiného názoru: „Být pozůstalými, zažaloval bych je za bezdůvodné obohacení, v hraničním případě možná i z účasti na sebevraždě,“ řekl Blesku. A stejně jako rodinou oslovený právník řekl, že provinění žen lze vidět v morální rovině. „Život pánovi už žádný soudní spor nevrátí,“ dodal advokát.

Fotogalerie
2 fotografie

VIDEO: Podvodnice Pavlína u soudu