Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Orbán hrozí, že zablokuje nový rozpočet EU. „Moc peněz pro uprchlíky,“ stěžuje si

Autor: ČTK, Mii - 
4. května 2018
14:37

Maďarsko by se mohlo stát vážnou překážkou při schvalování dlouhodobého rozpočtu Evropské unie. Tamní premiér Viktor Orbán prohlásil, že nepodporuje rozdělení financí, které počítá s pomocí migrantům. Schvalování rozpočtu by proto mohlo Maďarsko zablokovat.

„Nepodporuji rozpočet EU, který bere peníze zemědělcům, vědcům a prostředky určené na místní rozvoj a dává je zemím, které přijímají migranty,“ zdůraznil podle agentury MTI předseda maďarské vlády.

„Domníváme se, že by migrantům neměl připadnout ani jediný cent,“ řekl Orbán s tím, že náklady na řešení migrační krize by měly příslušné země čerpat ze svých vlastních rozpočtů.

Žádný rozpočet nebude?

Evropská komise navrhla dlouhodobý rozpočet Evropské unie pro léta 2021 až 2027 ve středu. O návrhu komise nyní bude jednat europarlament a jednomyslně se na něm musí shodnout i členské země. EK chce v rozpočtu mimo jiné omezit asi o pět procent prostředky na společnou zemědělskou politiku.

Podle listu Politico je naopak jedním z klíčových bodů návrhu zvýšení výdajů na řešení migrační krize, což podporují především jihoevropské země, které se nejvíce s touto problematikou potýkají.

„Pokud Maďaři rozpočet neschválí, žádný nebude,“ upozornil v pátek Orbán.

Video  Britský konzervativec Dalton varuje Čechy: Neodcházejte z EU, pokud nemáte plány, co bude potom.  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...