Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kdo v srdci žije, neumírá! Rodina pohřbí vozíčkáře Zdeňka, který spáchal sebevraždu

Autor: ljš - 
4. května 2018
17:51

Dlouho bojoval s krutými bolestmi, nakonec si ale známý vozíčkář Zdeněk Kirch (†51) vzal život. Truchlí po něm nejen rodina, ale i kamarádi, sportovní kolegové a známé osobnosti. Všichni se sjedou na středeční pohřeb do Karlových Varů.

Smuteční oznámení uvozené mottem "Kdo v srdci žije, neumírá!" zveřejnil na svém facebookovém profilu paracycling team Černí koně, jehož byl Zdeněk členem. Handicapovaní sportovci se pod příspěvkem domlouvají, jak se na pohřeb svého parťáka, který se bude konat ve středu od dvou hodin v karlovarském krematoriu, dopraví.

Účast přislíbila také dokumentaristka Silvie Dymáková, která s Kirchem kdysi zpracovala velmi otevřený rozhovor v rámci svého projektu Příběhy lidí. V něm Zdeněk, který se na vozíčku ocitl poté, co si při pádu z kola na betonový sloupek přerazil páteř, pronesl slova, ze kterých mrazí. "Když ty bolesti nebudu moct vydržet, vezmu pistoli a prostřelím si hlavu," řekl.

S "torturou", jak svůj život popisoval, se snažil bojovat ještě další tři roky. Sportoval a pomáhal druhým s podobným osudem. Utrpení mu však nezpůsoboval jen zlomený obratel. "Můj problém je ta přeseklá mícha, ale největší problém tady vidět není, to jsou ty přetrhaný kořeny nervů, co mi dělají ty neuropatický bolesti," napsal ke snímku magnetické resonance své páteře, ze kterého si udělal na facebooku profilový obrázek.

K naplnění slov o sebevraždě ho bolesti dohnaly v pátek 27. dubna. Pro handicapované sportovce však zůstane hrdinou. Byl totiž u začátků mnoha sportovních akcí a řadě z nich pomohl vrátit se do života.

Zobrazit celou diskusi