Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bydlení v Česku raketově zdražuje: Blesk porovnal, o kolik za rok vzrostly ceny bytů

Autor: map - 
9. května 2018
05:02

Splašený kůň, kterého zastaví až pořádný karambol. Tak teď vidí trh s nemovitostmi experti. Koupit si byt, to se stává pro mnoho lidí vizí z říše snů. Podívejme se, o kolik kde vzrostly ceny bytů a pronájmů mezi loňským a letošním dubnem.

Mnohde jsou byty k mání o třetinu, a někde dokonce až o polovinu dráž. Vyplývá to z porovnání cen, které Blesk získal od společnosti CeMap. Ta poskytuje software na oceňování nemovitostí makléřům a od roku 2014 vyhodnocuje údaje o cenách nemovitostí z pohledu jak nabídky na trhu, tak uskutečněných prodejů.

Rychlík Evropy

Růst cen domů a bytů v Česku byl ještě ve třetím čtvrtletí loňského roku nejrychlejší z celé Evropské unie. V posledním čtvrtletí zpomalil z meziročních 12,5 na 8,4 procenta, a Česko se tak zařadilo na páté místo. Stejně je ale na téměř dvojnásobku průměru celé Unie, kde se ceny zvýšily o 4,5 %.

JAK ZA ROK PODRAŽIL BYT 2+1 ČI 2+KK JAK ZA ROK PODRAŽIL BYT 2+1 ČI 2+KK | CeMap

Koupit si vlastní bydlení je pro Čechy i při rostoucích platech stále méně dostupné. A i když ekonomové přes rok varují před tím, že bublina s předraženými nemovitostmi praskne a bude zle, zatím ceny šplhají stále vzhůru.

Vzácné hypotéky

Projevuje se to i menším zájmem Čechů o hypotéky. Za první čtvrtletí si ji přišlo sjednat o 4150 lidí méně než před rokem, kdy jich bylo 28 466.

Roli v tom hrají také vyšší úroky, které letos v březnu v průměru dělaly 2,46 %, zatímco na začátku loňského roku to bylo jen 1,77 %. K menšímu zájmu o úvěry na vlastní bydlení přispěly i přísnější podmínky. Ty zavedla Česká národní banka právě z obavy, že realitní bublina splaskne. Většina lidí si podle nových regulí tak pro hypotéku může zajít až tehdy, opatří-li si minimálně pětinu peněz z vlastních zdrojů. Navíc si banky musí daleko lépe »proklepnout« příjmy a výdaje zájemců, tedy jejich schopnost splácet.

Kdy splaskne bublina?

České nemovitosti jsou předražené. Bublina se nafoukla hlavně v Praze, ale neopodstatněně vysoké ceny jsou i v některých jiných částech země. Bublina praskne do tří až čtyř let,“ okomentoval Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnosti Cyrrus.

Podle něj se do té doby v ČR ekonomická situace zhorší natolik, že prakticky ustane současný citelný růst mezd. Češi nebudou mít tolik volných peněz a budou se bát o práci. „Prodejci nemovitostí proto budou muset s cenami dolů, aby vůbec měli šanci prodat. Nečekejme však vyložený cenový kolaps. Třeba v Praze reality zlevní v průměru o 15 procent. Jinde spíše o méně,“ popsal expert.

Vyplatí se tedy nyní počkat s nákupem nemovitosti? Ano a ne. „Kdo má v plánu koupit nemovitost, ve které bude bydlet, ať nečeká. Pokud jde o vaši střechu nad hlavou, je vám do značné míry jedno, že je momentálně o patnáct procent levnější, než když jste ji kupovali – vždyť ji prodávat stejně nebudete. Navíc jsou teď stále ještě levné hypotéky. Za ty tři nebo čtyři roky budou o dost dražší,“ vysvětlil Kovanda.

Kdo má ale v plánu koupit nemovitost, kterou by dále pronajímal, ať počká. U takové nemovitosti, ve které nebydlíme a bydlet nebudeme, více záleží na cenovém vývoji, protože ji sami k životu nezbytně nepotřebujeme. „Má pak smysl na ty tři nebo čtyři roky investovat ty samé peníze jinam, a za čtyři roky mít tedy opravdu dost volných peněz na již mezitím ještě k tomu zlevněnou nemovitost k pronajímání,“ uzavřel odborník.

Blesk Víte, že...

Za 12 let se ceny bytů v celém Česku zvýšily téměř dvojnásobně? Kdo třeba před třemi lety koupil nejžádanější typ pražského bytu 2+kk, zaplatil by za něj dnes o 1,2 milionu víc.

 

Video: Ceny bytů letí nahoru. Má cenu teď kupovat nemovitost?

mattew heart ( 21. prosince 2018 17:03 )

Hledáte osobní půjčku, nebo jste odmítli půjčku od banky. Dávám půjčky společnostem a jednotlivcům za nízkou a cenově dostupnou úrokovou sazbu ve výši 2% úroků. Kontaktujte nás prosím e-mailem: divinegraceloanfirm@gmail.com dík, Paní Elizabeth Taylorová

Lotrando ( 9. května 2018 19:54 )

 Dement Havel rekl ,ze bydlime v kralikarnach ,a dnes ta kralikarna stoji nehorazny penize. Zlati komunisti .

taupan ( 9. května 2018 09:44 )

Ano, v Praze se prý čekalo.

fotrpjotr ( 9. května 2018 08:50 )

U nás v Československu to bylo lepší,než popisuješ,možná si bydlel v NDR.

Tonya ( 9. května 2018 08:12 )

Proč se pak divíte, že mladí se nechtějí stěhovat od rodičů ? Nemají kam.Byty, postavené za minulého režimu, už jsou dávno splacené. Jejich hodnota je pouze udržovací. Dnešní ceny bytu jsou určované už jen machinacemi spekulantů. Z čeho by si banky stavěly tak honosné paláce ?

Zobrazit celou diskusi