Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

První razie na ruské oligarchy od dob Chodorkovského: Zatkli hned dva

2. dubna 2018
15:23

Ruská policie zadržela miliardáře Zijavudina a Magomeda Magomedovy kvůli podezření z krádeže 2,5 miliardy rublů (900 milionů korun) při realizaci státních zakázek. Oznámil to v pondělí ruský tisk. Zatčení vyvolalo v Rusku pozdvižení, protože jde o první zásah státní moci proti oligarchům od zatčení bývalého nejbohatšího Rusa Michaila Chodorkovského v roce 2003. Média spekulují, že nová kauza má politický podtext.

Ruský časopis Forbes odhaduje hodnotu majetku Zijavudina Magomedova na 1,4 miliardy dolarů (29 miliard korun), jmění jeho bratra je srovnatelné.

Bratři Magomedovovi, kteří pocházejí ze severokavkazského Dagestánu, patří podle ruských komentátorů do okruhu premiéra Dmitrije Medveděva, jehož dny v úřadu předsedy vlády jsou údajně sečteny.

Změna figur na politické šachovnici?

Prezident Vladimir Putin, který minulý měsíc vyhrál prezidentské volby, po květnové inauguraci jmenuje novou vládu a podle médií lze očekávat přesuny. Zadržení dagestánských oligarchů podle Kommersantu může souviset s bojem kremelských politiků o budoucí pozice.

Prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov politické pozadí kauzy popřel. Tvrzení, že před rozdělováním vládních postů proti sobě bojují vlivové skupiny v Kremlu, označil za „politické klepy“.

Zobrazit celou diskusi